THEPOWERGAME
Το ράλι στις αγορές των ομολόγων έχει οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα που είχαν προβλεφθεί από τις τράπεζες για τα τέλη του 2024 λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου υποχώρησης των ανατιμήσεων στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για πιο τολμηρή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι προβλέψεις που είχαν στείλει οι τράπεζες της Wall Street σε πελάτες μόλις προ ενός μηνός για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στις αγορές δημοσίου χρέους το 2024 θεωρούνται ήδη πεπερασμένες διότι «τρέχουν» οι εξελίξεις.
Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε την Τετάρτη κάτω από το 2% για πρώτη φορά μετά από ένα εννεάμηνο ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν πως η υποχώρηση των τιμών παραγωγού ξεπέρασε τις προσδοκίες μέσα στον Νοέμβριο. Το 10ετές κόστος εξυπηρέτησης του αμερικανικού χρέους έχει διολισθήσει σχεδόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα από τα τέλη Οκτωβρίου καθώς στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η Fed τροφοδότησε προσδοκίες για μειώσεις στα επιτόκια ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, ειδικότερα, κυμάνθηκε την Τετάρτη κάτω από το 4% που θεωρούνταν πως θα συνέβαινε τον επόμενο Δεκέμβριο από τις Bank of America, Barclays, Deutsche Bank και Standard Chartered, αναφέρουν οι Financial Times. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Μεγάλης Βρετανίας σημείωσε πτώση έως και 11 μονάδες βάσης αυτήν τη εβδομάδα έπειτα από την ανακοίνωση για μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες αντικατοπτρίζουν το κόστος δανεισμού των οικονομιών, κατευθύνονται αντίθετα από τις τιμές που βρίσκονται σε ράλι κάτω από τη συγκεκριμένη συγκυρία. Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται πτωτικά γρηγορότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί ύστερα από τη μεγάλη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έχει προηγηθεί από τις κεντρικές τράπεζες των δυο πλευρών του Ατλαντικού.
Η Fed μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας αύξησαν τα επιτόκια πάνω από 400 μονάδες βάσης, προκειμένου να τιθασέψουν τον πληθωρισμό που εκτροχιάστηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη. Καθώς η στρατηγική αυτή φαίνεται να αποδίδει καρπούς με μεγάλη εξασθένιση των ανατιμήσεων σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Βρετανία από τον Οκτώβριο και έπειτα, οι αγορές δεν προεξοφλούν απλά την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων αλλά και μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων απ’ ότι αναμένονταν αρχικά.
Εντούτοις, μερίδα αναλυτών υπενθυμίζουν πως το τοπίο παραμένει αβέβαιο και ομιχλώδες, μια πεποίθηση πως φαίνεται να πηγάζει από τις πρόσφατες ανατιμήσεις στην ενέργεια λόγω της διατάραξης των δρομολογίων των εμπορικών πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα. «Φαίνεται πως αυτό το ράλι έχει κάνει τους πάντες να επαναπαυθούν και αυτό δεν είναι ποτέ καλό σημάδι» δηλώνει στους Financial Times o Λούκα Παολίνι της Pictet Asset Management. «Το ερώτημα είναι το εξής: μπορεί ο πληθωρισμός να υποχωρήσει χαμηλότερα; Η κοινή συναίνεση είναι αισιόδοξη αλλά θεωρώ πως δεν έχει δοθεί η τελευταία ετυμηγορία», προσθέτει ο ίδιος. Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις για την πορεία των πιο βραχυπρόθεσμων ομολόγων φαίνεται να αλλάζουν, με τις αγορές να πιστεύουν πως οι αποδόσεις τους έχουν ήδη κορυφωθεί.