THEPOWERGAME
Η ΕΤΕπ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη δύναμη του blockchain για την πώληση ομολόγων, ενισχύοντας ενδεχομένως τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ως εργαλείου για την αγορά χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ο επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ έχει ζητήσει από τις Goldman Sachs Group Inc., Banco Santander SA και Societe Generale AG να διερευνήσουν ένα ενδεχόμενο ψηφιακό ομόλογο σε ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι συναντήσεις των επενδυτών για την αρχική πώληση θα ξεκινήσουν στις 15 Απριλίου και θα διαρκέσουν μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η ΕΤΕπ ήταν από τις πρώτες στην έκδοση «πράσινων» και «βιώσιμων» ομολόγων, καθώς και στην έκδοση χρέους με τα νέα βραχυπρόθεσμα επιτόκια (δανεισμού μίας ημέρας ή ESTR) σχολιάζει το Bloomberg, θέτοντας εαυτόν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
Η κίνηση έρχεται μετά την ανακοίνωση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πως η ΕΚΤ εξετάζει την έκδοση ψηφιακού ευρώ πολύ σοβαρά, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο το ψηφιακό νόμισμα να αντικαταστήσει τα μετρητά.
Εκπρόσωπος της ΕΤΕπ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες στο Bloomberg News.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, η China Construction Bank, η JPMorgan Chase & Co και η National Bank του Καναδά έχουν πειραματιστεί με έκδοση ομολόγων βασισμένων σε τεχνολογία blockchain τα τελευταία χρόνια.
Η τεχνολογία Blockchain πατά στην ιστορία του δανεισμού Schuldschein της Γερμανίας, δηλαδή την εισαγωγή των δανειοληπτών των εταιρειών στο Schuldschein, ενός υβριδικού ομολογιακού δανείου που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε κυρίως από ευρωπαϊκά κρατικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι γερμανικές τράπεζες με επικεφαλής την Helaba, η Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBBW) και η Bayerische Landesbank ανάπτυξαν την ιδέα σε μια αγορά που έφτασε στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017.
Η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG ήταν η πρώτη που διέθεσε 100 εκατ. ευρώ σε Schuldschein χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain το 2017.