THEPOWERGAME
Η αποτίμηση της αγοράς έπιασε τα 88 δισ. ευρώ (90 δισ. ευρώ μία εβδομάδα πριν) παρά τη διόρθωση των προηγούμενων ημερών, έχοντας προεξοφλήσει πολλά θετικά ενδεχόμενα στα οποία όμως οι προσδοκίες έχουν αρχίσει να λειτουργούν αντίστροφα. Το πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων εξαμήνου ήταν απόλυτα ικανοποιητικό: Τόσο η Mytilineos όσο και η Τιτάν, ή η ΔΕΗ και οι τράπεζες, ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις εξαμήνου της αγοράς και έφτιαξαν κλίμα για το μέλλον επικοινωνώντας την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του υπόλοιπου της χρήσης. Η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων υποστηρίζει ακόμα περισσότερο την πορεία των μετοχών τους στο ταμπλό ανεβάζοντας τον πήχη του δυνητικού ανοδικού περιθωρίου των τιμών τους.
Ακόμα και για τον ΑΔΜΗΕ υπάρχει βελτίωση της τιμής στόχου από την Eurobank Equities στα 3,3 ευρώ από 2,9 προηγουμένως. Και όχι μόνο, τα καλά αποτελέσματα αναγκάζουν τις χρηματιστηριακές να προβαίνουν σε αναθεωρήσεις αποτιμήσεων. Μόλις χθες, η Euroxx έδωσε για την Τέρνα Ενεργειακή νέα τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ. Η Morgan Stanley επαναβεβαίωσε την τιμή στόχο για τη Mytilineos στα 43 ευρώ και η Optima τα 45,9. Η Alpha Finance ανεβάζει την τιμή στόχο για την Τιτάν στα 25,32 από 23,46 πριν, η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ δίνει τα 22 ευρώ και η Optima τα 23,3 από 18,4 ευρώ πριν. Στα 16,20 ευρώ βλέπει την Aegean η Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Οι αναβαθμίσεις δεν λείπουν ούτε για τα small caps με την Ambrosia να δίνει τιμή στόχο τα 86 λεπτά για την Lavipharm.
Η εικόνα της αγοράς, σύμφωνα με report της Beta Χρηματιστηριακή, δίνει ένα πρώτο λόγο προτίμησης σε ένα γύρο αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων καθώς ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν φθάσει σε επίπεδα που θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικά και ίσως χρήζουν επανεξέτασης των προοπτικών τους. Αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης. Η επιλεκτική αυτή στάση αναμένεται να γίνει πιο έντονη όσο θα εισερχόμαστε στον πυρήνα των δημοσιεύσεων εξαμήνου όπου θα γίνει πιο ξεκάθαρο το πρόκριμα στην εικόνα των φετινών επιχειρηματικών επιδόσεων, σημειώνει η Χρηματιστηριακή.
Ωστόσο, υπάρχουν αποτιμήσεις που βγάζουν… μάτια έστω κι αν η αγορά βρίσκεται μια ανάσα από τα υψηλά 9 ετών. Με βάση τα δημοσιευμένα κέρδη (μαζί με έκτακτα, όπου υπάρχουν) συναντάμε 25 εισηγμένες να έχουν p/e κάτω από 12 φορές, το οποίο δε θεωρείται υψηλό.
Συνοπτικά και από το μικρότερο στο μεγαλύτερο έχουμε: Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Αλουμύλ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελινόιλ, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Medicon, Άβαξ, Viohlaco, Έλτον, Flexopack, Revoil, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Πετρόπουλος, ΓΕΒΚΑ, Βογιατζόγλου, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, Μοτοδυναμική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Καρέλιας και Moda Bagno.
Σε όρους P/BV 50 εισηγμένες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με αποτίμηση χαμηλότερη από τα ίδια κεφάλαια. Συνοπτικά αναφέρουμε αυτές που ξεχωρίζουν όπως Intracom, Δρομέας, Κορδέλλου, Μύλοι Λούλη, Τεχνική Ολυμπιακή, Έλαστρον, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ, BriQ Properties, Premia, Πλαστικά Θράκης, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ, Βογιατζόγλου, Medicon, Flexopack, AS Company. ΔΕΗ και Τιτάν.
Πολλές εισηγμένες έχουν υψηλό απόθεμα μετρητών ή είναι αδάνειστες εξέλιξη που σε μία συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε με υψηλά επιτόκια είναι θετική: ΕΥΑΘ, Centric, ΕΥΔΑΠ, Καρέλιας, ΕΧΑΕ, AS Company, Τεχνική Ολυμπιακή, ΟΛΘ, ΕΚΤΕΡ, Jumbo, Πλαστικά Κρήτης και ΟΛΠ είναι μερικές πολύ καλές περιπτώσεις που ξεχωρίζουν.
Επιπλέον υπάρχουν και εκείνες που έχουν εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό ως προς το EBITDA και από αυτές ξεχωρίζουν ΓΕΒΚΑ, Medicon, ΟΠΑΠ, Πετρόπουλος, Flexopack, Πλαστικά Θράκης, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Μοτοδυναμική, Έλτον και αρκετές ακόμα.
Τέλος και με βάση το δείκτη EV/EBITDA (εταιρική αξία προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων), έχουμε πολλές εισηγμένες με χαμηλό δείκτη όπως: Motor Oil, ΕΛΠΕ, Medicon, Καρέλιας, AS Company, Moda Bagno, Flexopack, Ελλάκτωρ, Έλαστρον, Αλουμύλ, Revoil, ΟΛΘ, ΟΤΕ, Έλτον, Μοτοδυναμική, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Πλαστικά Κρήτης κ.α.