THEPOWERGAME
Στις αγορές βγήκε η χώρα με 30ετές ομόλογο. Προ ολίγου άνοιξε το βιβλίο προσφορών. Ο τίτλος θα έχει ωρίμανση τον Ιανουάριο του 2052. Όπως σημειώνεται πάντα σε ανάλογες ανακοινώσεις, η έκδοση θα γίνει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.
Οι εξελίξεις τρέχουν μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ οπότε και ανακοινώθηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, εξέλιξη που οδήγησε σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έξοδος στις αγορές του ελληνικού δημοσίου ήταν στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και εκδόθηκε 10ετες ομόλογο για το οποίο είχε υπάρξει μεγάλη ζήτηση. Λίγο μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, η ζήτηση ξεπέρασε τα 22 δισ. ευρώ και οδήγησε σε βελτίωση της καθοδήγησης για την απόδοση του τίτλου. Με τις προσφορές να υπερβαίνουν τελικά τα 29 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο και το δημόσιο θα αντλήσει ποσό 3,5 δισ. ευρώ.
Όπως είχε γράψει το powergame.gr, η κυβέρνηση σχεδίαζε προσεκτικά το τελευταίο διάστημα την κίνηση-έκπληξη με έκδοση ομολόγου μακράς διάρκειας. Η κίνηση αυτή έχει προετοιμαστεί οργανωμένα, σε συνεργασία και με διεθνείς οίκους και αναμένεται να ξεδιπλωθεί την προσεχή εβδομάδα.
«Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε», τόνισε προχθές στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός. «Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, είχαμε ελάχιστα “λουκέτα”. Στη συγκράτηση της ανεργίας η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας την οπτική του για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας.
Δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που επιτρέπουν στο Μαξίμου και στο Υπουργείο Οικονομικών να αισιοδοξούν ότι είναι εφικτή η έκδοση τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας ομολόγου, με χαμηλό επιτόκιο, που εφόσον επιτευχθεί θα αποτελέσει ένα σημαντικό σήμα εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές προς τη χώρα μας.
Οι αγορές εξάλλου δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και η χώρα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Κατά την πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας ενός έτους, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,22%, πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον περασμένο Δεκέμβριο (-0,26%).
Παράλληλα, η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (32 δισ. ευρώ συνολικά) αναμένεται ξεκινήσει γρήγορα και ταχύτερα από την υπόλοιπη, καθώς η Ελλάδα – όπως σημείωνε χθες σε ρεπορτάζ του το Bloomberg – ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χτες.