THEPOWERGAME
Μέχρι τέλος του μήνα η ΔΕΗ παίρνει σειρά για την έκδοση του δικού της πράσινου ομολόγου με ρήτρα μείωσης εκπομπών ρύπων (sustainability bond), ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ! Τα ομόλογα αυτής της κατηγορίας «πληρώνουν» με επιτόκιο 3 – 4% και κάθε χρόνο που δεν θα επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης ρύπων, το επιτόκιο που θα πληρώνει η ΔΕΗ θα επιβαρύνεται με 0,5%. Η αγορά είναι, δε, προετοιμασμένη για τη μεγάλη ομολογιακή έκδοση που σχεδιάζεται εκτός κι αν αλλάξει κάτι προς το δυσμενέστερο στις αγορές λόγω της πανδημίας. Το παζάρι για το επιτόκιο γίνεται στα επίπεδα του 4 – 5%. Η ΔΕΗ βγαίνει στις αγορές μετά από 7 χρόνια, όταν είχε πληρώσει μέσα στις τραγικές εποχές των μνημονίων για αναχρηματοδότηση επιτόκιο μεγαλύτερο του 7%.
ΔΕΗ: Χρηματιστηριακή αξία όσο η ΕΤΕ
Την ίδια ώρα, το πλασάρισμα στις top εισηγμένες ως προς την χρηματιστηριακή αξία από την μετοχή της ΔΕΗ με τετραπλασιασμό της κεφαλαιοποίησής της, προσπάθεια που ξεκίνησε από την επομένη των εκλογών που ανέδειξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό στις 7 Ιουλίου 2019, είναι χαρακτηριστική. Από τις 8 του ίδιου μήνα και μετά τις εκλογές σήμανε η επόμενη μέρα της ΔΕΗ, φτάνοντας στη μέρα που 19 μήνες μετά μπαίνει στην 4η θέση των blue chips της αγοράς (σ.σ. οι τράπεζες ακολουθούν). Και από τα 554 εκατ. ευρώ, στις 8 Ιουλίου 2019, η μετοχή τρεμοπαίζει στα 9 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση να έχει εκτιναχθεί στα 2,1 δις. Ευρώ!
Δηλαδή, η αποτίμηση της ΔΕΗ είναι ίδια με αυτή της Εθνικής πια!
Το 2013 όταν είχε επιχειρηθεί από την τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά η πώληση του ΑΔΜΗΕ, η μετοχή βρισκόταν (με τον ΑΔΜΗΕ ενσωματωμένο στα οικονομικά αποτελέσματα) στα 13 ευρώ. Μάλιστα, το 2014 ήταν και η καλύτερη χρήση της ΔΕΗ, αφού είχε εμφανίσει EBITDA 1,022 δισ. ευρώ.
Η δυναμική της νέας ΔΕΗ
Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στη μετοχή της Επιχείρησης, την εμπιστοσύνη που δείχνουν τα ξένα funds στο management του Γιώργου Στάσση. Πέρα από το deal με την RWE, οι αναλυτές στέκονται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ λειτουργεί παράλληλα σαν αλυσίδα παροχής υπηρεσιών, με τα κεντρικά της καταστήματα να μένουν ανοιχτά μέχρι το βράδυ ή τα Σαββατοκύριακα, αλλάζοντας πλήρως τη φιλοσοφία και την εικόνα.
Χρηματιστηριακά, το κλίμα υπέρ της ΔΕΗ έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό που οι αναλυτές έχουν αρχίσει και γράφουν στις εκθέσεις τους ότι θα μοιραστεί μέρισμα από την χρήση του 2023. Οι κυνηγοί των αποδόσεων θεωρούν την προοπτική αυτή εξαιρετική και κίνητρο προκειμένου να δικαιολογήσουν την τοποθέτησή τους σε μία εταιρεία που πριν από δύο χρόνια (επί ΣΥΡΙΖΑ) είχε φτάσει να γράψει τραγικές ζημιές της τάξης του 1 δισ. ευρώ! Για του λόγου το αληθές, η Euroxx περιμένει μέρισμα 0,22 ευρώ ανά μετοχή το 2023 και 0,28 ευρώ το 2024! Η δε Optima περιμένει μέρισμα για τη χρήση του 2023 0,15 ευρώ ανά μετοχή.
Η ΔΕΗ έχει αφήσει πίσω της σε κεφαλαιοποίηση την Alpha, που πλέον η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ και την Πειραιώς που βρίσκεται πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ. Τέλος, προηγείται του Μυτιληναίου με 1,84 δις. Ευρώ και της Τέρνα Ενεργειακή με 1,4 δις.