THEPOWERGAME
Σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, κατά την οποία η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκαλεί μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων, η Σαουδική Αραβία ενσωματώθηκε σε μια μικρή ομάδα χωρών που έχουν εκδώσει χρεόγραφα 100ετούς διάρκειας. Πρώτη ήταν η Κίνα, η οποία άντλησε 100 εκατ. δολάρια το 1996. Έναν χρόνο μετά την ακολούθησε η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων. Έπειτα, τη δεκαετία του 2010, η Αργεντινή, το Μεξικό και η Αυστρία αποφάσισαν την έκδοση 100ετών ομολόγων για να αξιοποιήσουν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που ίσχυε τότε, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Dealogic.
Το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας πώλησε την περασμένη εβδομάδα ομόλογα με πενταετή, 10ετή και 100ετή λήξη. Με το τελευταίο εξασφάλισε 500 εκατ. δολάρια από συνολική έκδοση 3 δισ. δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά πρόκειται να αξιοποιηθούν για την αποπεράτωση σχεδίων που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε προγράμματα πράσινης ενέργειας, και ειδικότερα στην ολοκλήρωση της φουτουριστικής πόλης Νίομ.
Σήμερα, το περιβάλλον δεν είναι τόσο ευνοϊκό για την άντληση κεφαλαίων από τις ομολογιακές αγορές διότι οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια τους με τον ταχύτερο ρυθμό δεκαετιών προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Όμως, η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται στις χώρες που ευνοούνται από αυτό το αντίξοο περιβάλλον λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε μια μεγάλη μείωση της ημερήσιας παραγωγής για να διατηρούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα.