THEPOWERGAME
Περαιτέρω πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας βλέπει η Société Générale, καθώς δεν πείθεται ότι το εργαλείο κατά του κατακερματισμού της ΕΚΤ θα είναι αρκετό, τη στιγμή που αποδυνάμωση των οικονομιών, τα υψηλότερα επιτόκια και το πολιτικό σκηνικό θα συμβάλλουν στην αύξηση των spreads. Παράλληλα, βλέπει πολύ λιγότερες εκδόσεις ομολόγων κατά το β’ εξάμηνο, με την Ελλάδα ωστόσο να προχωρά με την έκδοση του πρώτου πράσινου κρατικού ομολόγου στην ιστορία της. Επιπλέον, προειδοποιεί πως η αύξηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας σε «επικίνδυνη ζώνη» πλέον, δείχνει πως η βιωσιμότητα του χρέους της περιφερείας θα αρχίσει να αποτελεί σημαντική ανησυχία μεσοπρόθεσμα.
Επικίνδυνη ζώνη
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η Société Générale, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αντιδρούν επιθετικά. «Εισερχόμαστε σε μια επικίνδυνη ζώνη, με πιθανές παράπλευρες ζημιές σε οικονομίες και risk assets από μια ταχεία άνοδο των επιτοκίων», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την υψηλή μεταβλητότητα που σημειώνουν το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης. Ωστόσο, η εύρεση του σημείου καμπής στις αποδόσεις θα είναι δύσκολη, ενώ δεν έχουμε ακόμη δει την κορύφωση της επιθετικότητας της ΕΚΤ, ειδικά με τον πληθωρισμό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το φθινόπωρο. Με ολοένα και πιο πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης, η γαλλική τράπεζα αναμένει ευρύ flattening των καμπυλών απόδοσης και μεγαλύτερη πίεση στα spreads της περιφέρειας της ευρωζώνης τους επόμενους μήνες.
Όπως επισημαίνει, τα spreads δέχθηκαν πιέσεις, καθώς η ΕΚΤ εντείνει τη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και οι πιέσεις δεν έχουν τελειώσει . «Ενώ η ΕΚΤ ανησυχεί ξεκάθαρα για πιθανό κατακερματισμό, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι τα σχέδιά της για ένα νέο εργαλείο θα είναι επαρκή για να περιορίσουν τη διεύρυνση των spreads δεδομένων των ασθενέστερων θεμελιωδών μεγεθών που επηρεάζουν γενικά την πίστωση».
Οι ευέλικτες επανεπενδύσεις PEPP θα είναι το πρώτο εργαλείο που θα ενεργοποιηθεί, αλλά η Société Générale εκτιμά ότι πιθανόν να μην αποδειχθεί επαρκές και η διαχείριση των spreads θα πρέπει να παίξει δεύτερο ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Τα spreads των 10ετών ιταλικών ομολόγων έτσι, αναμένεται να φτάσουν τις 260-300 μ.β. έως το τέλος του έτους (από περίπου 210 μ.β. σήμερα), με την ιταλική πολιτική πιθανώς να προσθέτει αβεβαιότητα καθώς πλησιάζουμε στις γενικές εκλογές την άνοιξη του 2023. Η πρόσθετη πίεση από το τέλος των καθαρών αγορών ενεργητικού της ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα μικρότερα κράτη της περιφέρειας λόγω των εξελίξεων στην προσφορά.
Το κλίμα της αγοράς έχει ηρεμήσει κάπως τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η γαλλική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επιθετικότητα της ΕΚΤ θα αυξηθεί και εμμένει στην άποψή της ότι απαιτείται η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων να φτάσει στο 2% πριν γίνουν ελκυστικά τα μακροπρόθεσμα ομολόγων της ευρωζώνης γενικότερα. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να μη έχει φτάσει ακόμη στο υψηλότερο σημείο και αναμένεται περαιτέρω διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές τον Σεπτέμβριο. Στην περιφέρεια, η αποδυνάμωση των οικονομιών, τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ και το πολιτικό σκηνικό θα συμβάλλουν στην αύξηση των spreads. Η πρόσφατη προφορική παρέμβαση της ΕΚΤ σχετικά με ένα εργαλείο κατά του κατακερματισμού έχει πυροδοτήσει σημαντική συρρίκνωση των spreads, αλλά η Société Générale δεν πείθεται ότι θα είναι αρκετό και αναμένει ότι τα spreads θα δοκιμαστούν και πάλι τελικά.
Οι εκδόσεις ομολόγων
Σε ό,τι αφορά στις εκδόσεις ομολόγων στο β’ εξάμηνο του έτους, η γαλλική τράπεζα αναμένει μειωμένες κοινοπρακτικές εκδόσεις, με το σύνολο να φτάνει τα 45-55 δισ. ευρώ, ενώ, όπως επισημαίνει, πιθανόν η Ελλάδα να βγει στις αγορές αυτό το διάστημα με ένα πράσινο ομόλογο 10ετούς ή 15ετούς διάρκειας για την άντληση 2,5 δις. ευρώ.
Η Société Générale, πάντως, προειδοποιεί πως το υψηλότερο κόστος δανεισμού πιθανόν να επιβαρύνει τα επίπεδα του χρέους στις χώρες της ευρωζώνης. Σε προηγούμενη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το δημόσιο χρέος θα πρέπει να είναι γενικά βιώσιμο εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει κάτω από ένα όριο σταθεροποίησης χρέους περίπου 2% για την Ιταλία και την Ισπανία και 4% για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Ωστόσο, πλέον η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας έχει αυξηθεί σημαντικά, στο 3,8% περίπου, και η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια. Όπως προειδοποιεί, μία απόδοση της τάξης του 4% και άνω στα ιταλικά 10ετή για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αποτελούσε πρόβλημα για την εξυγίανση του χρέους της χώρας, κάτι που για την Ελλάδα προς το παρόν δεν αποτελεί ανησυχία καθώς η απόδοση του 10ετούς κινείται κάτω από το 4%. Η βιωσιμότητα του χρέους, ειδικά για τις χώρες της περιφέρειας, θα αρχίσει ωστόσο να αποτελεί σημαντική ανησυχία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, όπως εκτιμά.