THEPOWERGAME
Το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει η Ελλάδα από την έξοδο στις αγορές με την επανέκδοση επταετούς ομολόγου που λήγει στις 22 Απριλίου 2027.
Το βιβλίο προσφορών έκλεισε το μεσημέρι της Τετάρτης, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4,8 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,51%.
Λίγο μετά τις 10:00 άνοιξε το βιβλίο προσφορών με το guidance για το επιτόκιο να ορίζεται αρχικά 115 μονάδες βάσης + mid swap. Tο μεσημέρι οι προσφορές είχαν ήδη υπερβεί τα 5,8 δισ. ευρώ και το επιτόκιο είχε μειωθεί στις 110 μονάδες βάσης + mid swap.
Την επανακυκλοφορία του 7ετούς ομολόγο ανέλαβαν οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική έκδοση του συγκεκριμένου τίτλου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2020 και η χώρα άντλησε 2 δισ. ευρώ με κόστος 2%.
Η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, ενώ συνολικός στόχος με βάση τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ είναι να αντλήσει 12 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η έκδοση του λεγόμενου πράσινου ομολόγου.
Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ήρθε μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor’s, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες στις αγορές και το γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020, ξεπερνώντας το 3%, ενθαρρυντική εξέλιξη αποτελεί η διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τις DBRS και S&P.
Η Αθήνα επέλεξε την επιστροφή στις αγορές, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου που διανύουμε, καθώς η απέχει πλέον «μια ανάσα» από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και δεδομένου του έντονου επενδυτικού ενδιαφέρουν για τα ελληνικά ομόλογα.
Ο στόχος για επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 χαρακτηρίζεται από διεθνούς οίκους ως απόλυτα εφικτός, ενώ θετική είναι η αποτίμησή τους για την πορεία των ελληνικών ομολόγων μεσοπρόθεσμα, παρά τις αναταράξεις που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία το κόστος της ενέργειας, ο υψηλός πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία.