THEPOWERGAME
Το έδαφος για πιθανές απροσδόκητες δαπάνες που θα προκύψουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά χωρίς αναφορές σε νέα κοινή έκδοση ομολόγου από την ΕΕ, θα προετοιμάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, μεταδίδει το Reuters.
Στη σύνοδο των Βερσαλλιών, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν σχετικά με περισσότερες αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το ουκρανικό αίτημα ένταξης, καθώς και τρόπους που θα καταστήσουν το μπλοκ στρατηγικά ανεξάρτητο από παγκόσμιους προμηθευτές σε ενέργεια, μικροτσίπ και τρόφιμα.
Μετά την πανδημία, η οποία επιβάρυνε το δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ, οι κυβερνήσεις σχεδίαζαν να αποσύρουν σταδιακά την έκτακτη δημοσιονομική στήριξη που ήταν απαραίτητη στη διάρκεια των lockdown
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε ωστόσο την ΕΕ να αναθεωρήσει την στάση της λόγω της αναμενόμενης απότομης αύξησης των δαπανών για την άμυνα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να διευκολυνθεί η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα.
«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», τονίζεται στο προσχέδιο που επικαλείται το Reyters,
«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι βασικές για τους στόχους μας για το 2030», τονίζεται επίσης.
Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία ζητούν νέο ευρωπαϊκό χρέος που να εκδοθεί από κοινού, προκειμένου να μετριαστεί η απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, ο αντίκτυπος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα και η πίεση για περισσότερη ανεξαρτησία από τους παγκόσμιους προμηθευτές
Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο το μπλοκ ήδη δανείζεται από κοινού για τη χρηματοδότηση πολλών προκλήσεων.
Μόνο 74 δισ. ευρώ, επί συνόλου 800 δισ. ευρώ, έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις και εξαιρετικά φθηνά δάνεια.
«Έχουμε άλλα μέσα (εκτός από νέο κοινό χρέος), ας χρησιμοποιήσουμε αυτά πρώτα», σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να βρουν χρήματα για τις μελλοντικές προκλήσεις αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και διευκολύνοντας τα καινοτόμα έργα, σύμφωνα με το προσχέδιο.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να καταλύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης υψηλότερου κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», αναφέρεται εν κατακλείδι, μεταδίδει το Reuters.