THEPOWERGAME
Απογοητευτικές ήταν οι αποδόσεις στην παγκόσμια αγορά των κρατικών ομολόγων μέσα στο 2021. To τοπίο, μάλιστα, παραμένει αινιγματικό για το επόμενο έτος καθώς οι οικονομίες μάλλον θα συνεχίσουν να δέχονται έντονες πληθωριστικές πιέσεις όσο παραμένουν εκτεθειμένες στη μετάλλαξη Όμικρον του ιού SARS-CoV-2.
Παράλληλα, όμως, αν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα με την αύξηση των επιτοκίων της, μια προοπτική που δεν αρέσει στις αγορές, οι μεγαλύτερες αποδόσεις καταγράφηκαν στις αναδυόμενες αγορές δημόσιου χρέους παρά τον τεράστιο όγκο των κεφαλαίων που έχουν δανειστεί σε δολάρια. Έτσι μειώνονται οι φόβοι για την πρόκληση αρνητικών αλυσιδωτών αντιδράσεων στον αναδυόμενο κόσμο όσο οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρών οικονομιών αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που δρομολογήθηκαν στην αρχή της πανδημίας.
Αρνητικές αποδόσεις για πρώτη φορά από το 1999
Μετά από μια μακρά περίοδο με χαμηλό πληθωρισμό στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι τιμές στις πρώτες ύλες, τα ενδιάμεσα και τα τελικά αγαθά, την ενέργεια και τα ναύλα μεταφοράς εμπορευμάτων έχουν ενισχυθεί σε απροσδόκητα επίπεδα. Αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, έχει αναρριχηθεί στο υψηλό 40ετίας και ειδικότερα το 6,8% τον προηγούμενο Νοέμβριο, η απόδοση στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα βρίσκεται στο 1,49% με άνοδο 57 μονάδων βάσης από τις αρχές του έτους.
«Δεν θα πρέπει να εκπλησσόμαστε που τα ομόλογα είναι σήμερα κακή επένδυση όταν ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 6%», σχολίασε στους Financial Times ο Τζέιμς Άσλεϊ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Standards Investments. Πρόσθεσε πως αβέβαιο παραμένει το επόμενο έτος διότι είναι πιθανό οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν ταχύτερα στην αύξηση των επιτοκίων τους. Ήδη η Fed αναμένει πως θα υπάρξουν τρεις αυξήσεις μέσα στο 2021 έναντι μόνον μιας που είχε εκτιμηθεί το φθινόπωρο.
Ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων της Barclays, ένα σημείο αναφοράς για τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα, κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο και ειδικότερα στο -4,8% μέσα στο 2021. Το ένα τρίτο του συγκεκριμένου δείκτη της Barclays απαρτίζεται από ομόλογα των ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος σε σχέση με την Ευρώπη.
Κατά πόσο, όμως, οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων εξαρτάται από την αβεβαιότητα της μετάλλαξης Όμικρον του ιού SARS-CoV-2 αλλά και τη δυναμική του πληθωρισμού. Εάν μια προς τα πάνω αναπροσαρμογή του κόστους δανεισμού γίνει βιαστικά τότε ενδεχομένως να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές.
Την τελευταία φορά που είχαν καταγραφεί αρνητικές αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα, πάντως, ήταν με τη φούσκα των dot.com εταιρειών, το 1999. Τότε οι αρνητικές αποδόσεις είχαν φθάσει το -5,2% λόγω της μεγάλης ρευστοποίησης που είχε προκληθεί υπέρ των επενδύσεων σε μετοχές, τονίζουν οι Financial Times.
Στην κορυφή των αναδυόμενων η Νότια Αφρική
Με θετικές αποδόσεις κινήθηκαν, αντίθετα, τα κρατικά ομόλογα της Νότιας Αφρικής, της Κίνας, της Ινδονησίας, της Ινδίας και της Κροατίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, οι αποδόσεις στους κρατικούς τίτλους των προαναφερόμενων χωρών κινήθηκαν από το 8,7% έως το 1%, με τη Νότια Αφρική να κερδίζει την κορυφαία θέση παρά το ότι εκεί εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον. Υπήρξαν, ωστόσο, περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν αρνητικές αποδόσεις, όπως η Τουρκία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Σε κάθε περίπτωση, η διαφοροποίηση των κουπονιών στα ομόλογα και των επιτοκίων θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επενδυτική στρατηγική των εταιρειών μέσα στο 2022.