THEPOWERGAME
Παράθυρο για συνέχιση της αγοράς των ελληνικών ομολόγων αφήνει η ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP. Πώς; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 με την προοπτική να «διακόψει τις καθαρές» τοποθετήσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022. Εντούτοις, η ΕΚΤ τόνισε την Πέμπτη πως θα παραταθεί η περίοδος της επανεπένδυσης ομολόγων που λήγουν στο ΡΕΡΡ τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024, κάνοντας ειδική αναφορά στη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερων τοποθετήσεων σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου από τη μετακύλιση των υφιστάμενων τίτλων.
Έτσι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δίνει μια απάντηση για το εάν θα συνεχίζει να παρέχει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης της χώρας. Σε αυτήν την απόφαση κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην κρίσιμη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, τονίζοντας πως θα πρέπει να «αποφευχθεί μια διακοπή των αγορών ομολόγων σε αυτήν τη δικαιοδοσία που θα μπορούσε να παρεμβάλει εμπόδια στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία όσο ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας».
Έχοντας ως βασικό ζητούμενο να διατηρήσει την ευελιξία και τα περιθώρια επιλογών της εργαλειοθήκης της, η ΕΚΤ τονίζει πως η επανεπένδυση σε τίτλους στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ θα μπορεί να προσαρμόζεται χρονικά, ανά κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και δικαιοδοσιών εάν και όποτε καταστεί αναγκαίο. Επέκτεινε, παράλληλα, το μέγεθος των μηνιαίων τοποθετήσεων στο μόνιμο πρόγραμμα ΑΡΡ.
Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ υπογραμμίζεται, αναλυτικότερα, πως το ΡΕΡΡ, εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες, θα μπορεί να επαναλειτουργήσει για την αντιμετώπιση κρίσεων που συσχετίζονται με την πανδημία. Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του μόνιμου προγράμματος ΑΡΡ με καθαρές μηνιαίες τοποθετήσεις 40 δισ ευρώ μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και αντίστοιχα 30 δισ ευρώ μέσα στο τρίτο τρίμηνο του ιδίου έτους. Εν συνεχεία, οι μηνιαίες αγορές θα αναπροσαρμοστούν στα 20 δισ ευρώ για «όσο χρειαστεί», αν και αναμένεται να τερματιστούν «λίγο προτού» ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων. Η ΕΚΤ έδωσε έμφαση στη μεσοπρόθεσμη πορεία για τον πληθωρισμό, διαπιστώνοντας πως είναι απαραίτητη μια υποστηρικτική πολιτική μέχρι τα σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2%.