THEPOWERGAME
Σε τρεις βασικές αρχές θα στηριχθούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ που θα προκύψουν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Goldman Sachs.
Η αμερικανική τράπεζα επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης έως και το 2023 και θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων το 2024, σε έκθεση που αναλύει τα δεδομένα ενόψει της συνεδρίασης.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στις 16 Δεκεμβρίου για να αναθεωρήσει το οικονομικό outlook, να αποφασίσει για το μέλλον του PEPP και πιθανότατα να καθορίσει το καθεστώς που θα ισχύσει για το QE μετά την πανδημία, σημειώνει η Goldman.
«Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει μία γενικά θετική στάση αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας, παρά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, όμως πιστεύουμε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα αναγνωρίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μετάλλαξη Όμικρον», προσθέτει.
Η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη και ορισμένα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού. Γι’ αυτό εκτιμά ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα πέσουν κάτω από το στόχο για το τέλος του 2022, όμως ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,7% το 2022, στο 1,6% το 2023 και στο 1,8% το 2024.
Οι τρεις βασικοί παράμετροι
Οι αποφάσεις του συμβουλίου θα εξαρτηθούν από τρεις βασικές παραμέτρους:
Πρώτον, το συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού απαιτούν διαρκώς χαλαρή πολιτική, αλλά επίσης ότι η υψηλή αβεβαιότητα γύρω από το outlook του πληθωρισμού απαιτεί την ύπαρξη εναλλακτικών μέτρων.
Δεύτερον, το PEPP αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, όμως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ενδέχεται να διατηρήσουν τις σημαντικές ευελιξίες του στο QE με φόντο τη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία.
Τρίτον, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει βούληση για μεγάλης έκτασης αγορές ομολόγων μετά το τέλος του PEPP, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη μειωμένη αποτελεσματικότητα και τις αυξανόμενες παρενέργειες των αγορών.
Οι τρεις αυτές παράμετροι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εφαρμογή διαφορετικών πακέτων μέτρων, ωστόσο η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο ρυθμός του PEPP θα υποχωρήσει στα 50 δις. ευρώ/μήνα στο α’ τρίμηνο του 2022 και στη συνέχεια θα αυξηθούν προσωρινά οι αγορές μέσω του APP κατά 120 δισ. ευρώ, επιπλέον των 20 δισ. ευρώ το μήνα που πραγματοποιούνται σήμερα.
Επίσης, εξαιτίας της αβεβαιότητας, το συμβούλιο της ΕΚΤ θα διατηρήσει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP και να κρατήσει στην άκρη τα περίπου 100 δις. ευρώ που δεν θα χρησιμοποιηθούν από το PEPP για περίπτωση ανάγκης. Τα επιπλέον 120 δις. του APP αναμένεται να δαπανηθούν έως τον Σεπτέμβριο λόγω των ανησυχιών για την άνοδο του πληθωρισμού.
Στο σενάριο που θα επικρατήσουν τα γεράκια, οι αγορές ομολόγων θα επανέλθουν στα 20 δισ. ευρώ το μήνα, χωρίς τα επιπλέον 120 δισ., ενώ στο σενάριο που θα επικρατήσουν τα «περιστέρια» η ΕΚΤ μπορεί να δεσμευτεί για μεγαλύτερες αγορές μέσω του APP για ολόκληρο το 2022. Έκπληξη θα είναι αν το συμβούλιο αποφασίσει να ανακοινώσει το καθεστώς που θα ισχύσει μετά το PEPP, όχι την Πέμπτη αλλά τον ερχόμενο Φεβρουάριο.