Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε παρουσιάζοντας ήπιες ανοδικές κινήσεις έπειτα από μια ταραχώδη εβδομάδα, καθώς οι traders αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο, τις κινήσεις στήριξης της κινεζικής οικονομίας και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο Ιράν.
Το Brent διατηρείται πάνω από τα 67 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,3%, μετά από πτώση 1,6% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το WTI κινείται πάνω από τα 63 δολάρια με άνοδο 0,4%. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε στο ABC News ότι οι συνομιλίες με εμπορικούς εταίρους προχωρούν, με ιδιαίτερη πρόοδο στις σχέσεις με ασιατικές χώρες.
Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού, οι αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Ο Ζάο Τσενξίν, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε «απόλυτη εμπιστοσύνη» στην επίτευξη στόχου ανάπτυξης περίπου 5% για το 2025.
Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων πετρελαϊκών, όπως BP, Shell, Chevron και ExxonMobil, για ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς, μεταδίδει το Bloomberg.
Το Brent οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια από το 2022, καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο και την επιβράδυνση της ενεργειακής ζήτησης βαραίνουν το κλίμα. Παράλληλα, η αύξηση παραγωγής από τον OPEC+ ενισχύει τις πιέσεις στις τιμές. Το καρτέλ αναμένεται να συνεδριάσει στις 5 Μαΐου για να καθορίσει τα επίπεδα παραγωγής Ιουνίου.
«Η αγορά αναζητά σημάδια αποκλιμάκωσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ως σήμα για αγορές», σχολίασε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. «Η πιθανότητα να συνεχιστεί η αυξημένη παραγωγή του OPEC+ και τον Ιούνιο ασκεί καθοδική πίεση στην αγορά».
Στο γεωπολιτικό μέτωπο, ΗΠΑ και Ιράν κατέγραψαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με νέα συνάντηση να προγραμματίζεται στην Ευρώπη. Παράλληλα, έκρηξη στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζαΐ του Ιράν σκότωσε δεκάδες άτομα. Το λιμάνι βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στα Στενά του Ορμούζ, κομβικό σημείο για το παγκόσμιο πετρέλαιο.
Στην Ευρώπη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν καθυστερεί την ειρήνευση και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.
Στην αγορά, οι βασικοί δείκτες δείχνουν μικτές προοπτικές. Ο άμεσος διαφορικός δείκτης του Brent (prompt spread) διευρύνθηκε σε επίπεδα backwardation που υποδηλώνουν περιορισμένη προσφορά βραχυπρόθεσμα — ωστόσο τα μελλοντικά συμβόλαια για το 2026 εμφανίζουν ασθενέστερες προσδοκίες.