Αφού έκανε τεράστια περιουσία στοιχηματίζοντας εναντίον της αμερικανικής αγοράς ακινήτων -η λεγόμενη «μεγαλύτερη συναλλαγή όλων των εποχών»-, ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον τώρα προχωρεί σε μία ακόμα μεγάλη συναλλαγή, ρίχνοντας 800 εκατ. δολάρια στον χρυσό.
Όπως γράφει η Wall Street Journal, περισσότερο από μιάμιση δεκαετία αφότου ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΥΔΑΠ επένδυσε στον χρυσό, αναδείχθηκε ένας από τους νικητές από το ιστορικό ράλι του πολύτιμου μετάλλου. Ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου Τραμπ και οι απειλές για την απόλυση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κλόνισαν την εμπιστοσύνη στο δολάριο και ώθησαν τις τιμές του χρυσού πάνω από τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά την περασμένη εβδομάδα. Ο χρυσός αυξήθηκε φέτος, παρ’ ότι οι μετοχές και τα ομόλογα διολισθαίνουν.
Αντί λοιπόν να εξαργυρώσει, ο Πόλσον διπλασιάζει τις επενδύσεις του, ρίχνοντας σχεδόν ένα δισ. για να αγοράσει μεγάλο μερίδιο σε ένα απομακρυσμένο ορυχείο χρυσού, σε μια δύσβατη περιοχή της νοτιοδυτικής Αλάσκας. «Υπάρχει μόνο ένα απόθεμα που σε φυσική μορφή θα σας προστατεύσει από όλα αυτά τα πράγματα για κυριολεκτικά χιλιετίες», δήλωσε ο ίδιος, απαριθμώντας έναν κατάλογο σεναρίων, από τον πληθωρισμό έως τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων από τις κυβερνήσεις.
Η κατοχή χρυσού δεν καθιστά πάντα τους επενδυτές νικητές. Η αποθήκευσή του κοστίζει, ενώ το πολύτιμο μέταλλο δεν πληρώνει τόκους, όπως τα ομόλογα. Και υπήρξαν μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι επενδυτές αγνόησαν πλήρως τον χρυσό και στράφηκαν στις μετοχές και τα ομόλογα.
Ο Πόλσον έγινε θιασώτης του πολύτιμου μετάλλου την εποχή που απέδωσε το στοίχημά του ότι η αμερικανική αγορά κατοικίας θα κατέρρεε. Το hedge fund του είχε μόλις κερδίσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007, με το προσωπικό μερίδιο του μεγαλοεπενδυτή να ανέρχεται σε σχεδόν 4 δισ.
Η Fed είχε ξεκινήσει τότε την ποσοτική χαλάρωση ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και ο Πόλσον ανησυχούσε ότι το πρόγραμμα θα οδηγούσε σε άνοδο του πληθωρισμού. Επένδυσε στον χρυσό όταν το μέταλλο κυμαινόταν γύρω στα 900 δολάρια ανά ουγγιά. Και τα πρώιμα στοιχήματά του απέδωσαν.
Όμως η πρόβλεψη του Πόλσον για έκρηξη του πληθωρισμού δεν υλοποιήθηκε ποτέ και ορισμένα από τα στοιχήματά του -περιλαμβανομένων των στοιχημάτων σε μετοχές ορυχείων- είχαν ζημίες. Οι επενδύσεις σε άλλους τομείς, όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι τραπεζικές μετοχές, επιβάρυναν επίσης τις αποδόσεις.
Το 2020 μετέτρεψε το hedge fund του σε εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων, με την οποία διαχειριζόταν χρήματα δικά του, των υπαλλήλων του και συνδεδεμένων οντοτήτων. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε ενεπλάκη σε μια δύσκολη δικαστική διαμάχη με πρώην υπάλληλο τον οποίο απέλυσε στο Πουέρτο Ρίκο, έκανε έρανο για τον Τραμπ στην έπαυλή του στη Φλόριντα και θεωρήθηκε για λίγο ως υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Ο χρυσός άρχισε τελικά να λάμπει ξανά, στιλβωμένος από τα κίνητρα της εποχής της Covid, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο και τις κυρώσεις.
Ο Πόλσον δεν αποκαλύπτει το σύνολο των χαρτοφυλακίων του σε χρυσό, σημειώνει η WSJ. Έχει έκθεση στο μέταλλο μέσω θέσεων σε παράγωγα, έχει πει, αλλά κυρίως επενδύει μέσω ορυχείων. Δεν κατέχει φυσικό χρυσό.
Οι επενδύσεις του σε εισηγμένες εταιρείες εξόρυξης αποτιμώνται σε περίπου 840 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον Μαρσέλο Κιμ, εταίρο στην επενδυτική εταιρεία του Πόλσον που επιβλέπει τις επενδύσεις σε χρυσό. Και οι οκτώ από τις εισηγμένες στις οποίες έχει θέσεις, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές τον Δεκέμβριο, κινούνται ανοδικά φέτος και πολλές μάλιστα έχουν κερδίσει άνω του 30%.
Όπως το βλέπει ο Πόλσον, τα κέρδη των ορυχείων αυξάνονται -μερικές φορές πολλαπλασιάζονται- καθώς οι τιμές του χρυσού αυξάνονται, ενώ το κόστος εξόρυξης παραμένει σχετικά σταθερό. Ο ίδιος βλέπει κι άλλο περιθώριο για κέρδος, ακόμη και αν η τιμή του μετάλλου υποχωρήσει.
Τα περισσότερα από τα τρέχοντα στοιχήματά του είναι σε νεοσύστατες εταιρείες εξόρυξης. Μέσω της ιδιωτικής επενδυτικής του εταιρείας, Paulson & Co., κατέχει μερίδια σε εταιρείες όπως η Perpetua Resources, η Agnico Eagle Mines και η International Tower Hill Mines.
«Μετατοπίσαμε την εστίασή μας στην ανάπτυξη ορυχείων, επειδή εκεί είναι που μπορείς να έχεις τη μεγαλύτερη απόδοση των χρημάτων που ρίχνεις», δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής. «Δεν χρειάζεται να ανέβει η τιμή του χρυσού για να έχεις υψηλές αποδόσεις», εξήγησε.
Ο Κιμ έχει επισκεφθεί περίπου 150 ορυχεία στην Αφρική, την Αυστραλία, την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, περιλαμβανομένου και του κοιτάσματος χρυσού στην Αλάσκα στο οποίο ο Πόλσον συμφώνησε να επενδύσει την περασμένη εβδομάδα. Για να αγοράσει το μερίδιο αυτό, ο δισεκατομμυριούχος συνεργάστηκε με έναν άλλο υπέρμαχο του χρυσού, τον Τόμας Κάπλαν, πρόεδρο της εταιρείας εξερεύνησης NovaGold Resources. Οι δυο τους συμφώνησαν να αγοράσουν το μερίδιο 50% της Barrick Gold στο έργο Donlin στην Αλάσκα έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η συνεισφορά του Πόλσον, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, του εξασφαλίζει μερίδιο 40% στο ορυχείο.
Ο Πόλσον προσβλέπει σε απρόσμενο κέρδος στο έργο Donlin: Το μη ανεπτυγμένο κοίτασμα υψηλής ποιότητας περιέχει περίπου 39 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού, που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο περίπου των αποθεμάτων του Fort Knox. Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα: Τεχνική έκθεση του 2021 πρότεινε ότι το κόστος κεφαλαίου θα είναι περίπου 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια, συν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια ζωής του ορυχείου.
Σύμφωνα με την υπηρεσία φυσικών πόρων της Αλάσκας, ίσως χρειαστεί να κατασκευαστεί ένας δρόμος 30 μιλίων προς το κοντινότερο λιμάνι και ένας αγωγός φυσικού αερίου. Το πλησιέστερο πληθυσμιακό κέντρο στην περιοχή του ορυχείου, το οποίο βρίσκεται σε γη ιθαγενών, είναι ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Crooked Creek. Παράγοντες του κλάδου δήλωσαν ότι, ακόμη και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ορυχείο δεν είναι πιθανό να αρχίσει να παράγει χρυσό πριν από τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
«Θα είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο, που θα διαρκέσει για 50 και πλέον χρόνια», δήλωσε ο Πόλσον.