Εβδομαδιαία πτώση καταγράφει το πετρέλαιο, λόγω της ανησυχίας για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και της υπερπροσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.
Τα futures για το brent κέρδισαν 32 σεντς και έκλεισαν στα 66,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 23 σεντς και διαμορφώθηκε στα 63,02 δολάρια το βαρέλι. Το brent υποχώρησε περισσότερο από 1% αυτή την εβδομάδα, ενώ το WTI σημείωσε πτώση άνω του 2%.
«Σε εβδομαδιαία βάση (…) οι τιμές υποχωρούν, καθώς οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά από τον ΟΠΕΚ+ παραμένουν, ενώ οι προοπτικές της ζήτησης παραμένουν αβέβαιες εν μέσω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων. Το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ επίσης πιέζει τις τιμές του αργού», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της LSEG Anh Pham.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πραγματοποιούν διαπραγματεύσεις για τους δασμούς. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες είναι σε εξέλιξη. Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές από τους δασμούς 125% που επιβάλλει και ζητά από τις επιχειρήσεις να παράσχουν καταλόγους με τα αγαθά που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα. Αυτή είναι η σημαντικότερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι το Πεκίνο ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Η Κίνα αύξησε τους δασμούς της αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε υψηλότερες εισφορές στα κινεζικά προϊόντα.
Στο μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν νωρίτερα αυτό το μήνα, αφότου οι δασμοί προκάλεσαν ανησυχία για την παγκόσμια ζήτηση και πυροδότησαν sell off στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Την ίδια ώρα αυξάνονται και οι ανησυχίες για την υπερβάλλουσα προσφορά. Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν προτείνει στην ομάδα να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για δεύτερο μήνα τον Ιούνιο, μετέδωσε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία απομένουν να συμφωνηθούν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο CBS News. Ο τερματισμός του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και η χαλάρωση των κυρώσεων θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη ροή περισσότερου ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Η Ρωσία, μέλος της ομάδας ΟΠΕΚ+ που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.