Με απώλειες ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη οι ευρωαγορές, καθώς το πρόσφατο ράλι ανακούφισης φαίνεται να έχει εξαντλήσει τη δυναμική του. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,37% στις 514,85 μονάδες, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.
Στη Γερμανία, ο DAX κατέγραφε πτώση 0,61% στις 21.827,35 μονάδες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχανε 0,66%, διαμορφούμενος στις 7.432,91 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 παρέμενε σχεδόν αμετάβλητος, μόλις στο -0,03%, στις 8.401,06 μονάδες. Αντίθετα, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινούνταν ανοδικά κατά 0,38%, φτάνοντας τις 36.597,11 μονάδες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όπως οι Unilever, Banco Sabadell, Sanofi, ENI, BNP Paribas και Dassault Systèmes, με την τελευταία να υποχωρεί περισσότερο από 8% μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών της μεγεθών.
Το χθεσινό ράλι ενισχύθηκε από την ύφεση στις ανησυχίες περί εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, γεγονός που ανακούφισε πρόσκαιρα τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν σκοπεύει να απομακρύνει τον Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του προέδρου της Fed, γεγονός που ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα.
Μεικτή εικόνα στην Ασία
Οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν με μεικτές τάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους επενδυτές να αξιολογούν την πιθανότητα αποκλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας. Η προσδοκία για διάλογο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου τροφοδότησε αισιοδοξία, με κάποιους δείκτες να καταγράφουν ήπια κέρδη.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έκλεισε με μικρή άνοδο, με ώθηση από εξαγωγικές εταιρείες, ενώ στην Κίνα οι αγορές παρουσίασαν πτωτική τάση λόγω πιέσεων σε τεχνολογικούς τίτλους. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε οριακή πτώση, εν μέσω αβεβαιότητας για τις διεθνείς εξελίξεις και τις νομισματικές πολιτικές.
Αν και η ασιατική αντίδραση ήταν μετριοπαθής, το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει ευάλωτο σε ειδήσεις γύρω από τη νομισματική πολιτική και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον αβέβαιο ως προς τον πληθωρισμό και τις επιτοκιακές κινήσεις