Υποχώρησαν την Πέμπτη οι τιμές του χρυσού μετά το άλμα της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές κατέγραψαν κέρδη ενόψει του μεγάλου Σαββατοκύριακου. Πάντως το δολάριο και η κλιμάκωση στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας διατήρησαν το πολύτιμο μέταλλο άνω των 3.300 δολαρίων ανά ουγγιά.
Ο spot χρυσός υποχώρησε κατά 0,5% στα 3.326,51 δολάρια ανά ουγγιά, αφού άγγιξε το υψηλό ρεκόρ των 3.357,40 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση. Ο χρυσός έχει κερδίσει σχεδόν 3% αυτή την εβδομάδα. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασφαλές καταφύγιο σημείωναν πτώση 0,2% στα 3.339,90 δολάρια.
«Ο χρυσός μπορεί να έχει μια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση δεδομένης της θεαματικής του ανόδου αυτή την εβδομάδα και ενόψει ενός σπάνιου μεγάλου Σαββατοκύριακου στις αγορές», δήλωσε ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων.
«Υπάρχει κάποιος κίνδυνος να ανακοινωθεί εμπορική συμφωνία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πολύ πιθανόν με την Ιαπωνία. Ωστόσο, η πορεία του χρυσού παραμένει ανοδική, δεδομένης της αβεβαιότητας και της βαθιάς ανησυχίας που συνεχίζει να ανησυχεί τις αγορές».
Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο 3,6% την Τετάρτη, λόγω της εντολής του Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενους δασμούς σε όλες τις κρίσιμες εισαγωγές ορυκτών, πέραν των εισαγωγών φαρμάκων και τσιπ.
Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ εξήγγειλε «μεγάλη πρόοδο» στις συνομιλίες για τους δασμούς με την Ιαπωνία την Τετάρτη, σε έναν από τους πρώτους γύρους διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο από τότε που το μπαράζ δασμών που επέβαλε στις παγκόσμιες εισαγωγές αναστάτωσε τις αγορές και αναζωπύρωσε τους φόβους για ύφεση.
«Παραμένουμε αισιόδοξοι απέναντι στον χρυσό. Από εκεί και πέρα, βραχυπρόθεσμες διορθώσεις είναι πιθανό να συμβούν καθώς οι τακτικοί παίκτες τραβάνε τα κέρδη τους ή ίσως έχουμε margin calls που μπορεί να πυροδοτηθούν από έναν ακόμη γύρο ρευστοποιήσεων μετοχών», δήλωσε η συμβουλευτική εταιρεία Metals Focus.
Το spot ασήμι υποχώρησε κατά 0,9% στα 32,46 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα διολίσθησε κατά 1% στα 957,18 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε κατά 2,3% στα 949,72 δολάρια.