Περαιτέρω άνοδο σημείωσε το πετρέλαιο την Πέμπτη, λόγω της προοπτικής περιορισμένης προσφοράς, μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ουάσιγκτον για τον περιορισμό του εμπορίου ιρανικού πετρελαίου και καθώς ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ δεσμεύτηκαν για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή, προκειμένου να αντισταθμίσουν την υπέρβαση των συμφωνημένων ποσοστώσεων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μπρεντ αυξάνονταν νωρίτερα κατά 55 σεντς, ή 0,8%, στα 66,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) ήταν στα 63,13 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 66 σεντς ή 1,1%.
Και τα δύο σημεία αναφοράς έκλεισαν την Τετάρτη με άνοδο 2%, στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις 3 Απριλίου, και βρίσκονται σε τροχιά για την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά από τρεις εβδομάδες. Η Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα διακανονισμού της εβδομάδας λόγω των αργιών της Μεγάλης Παρασκευής και του Πάσχα.
«Πιστεύω ότι η άνοδος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες – το κλείσιμο short θέσεων, η αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ που κάνει το πετρέλαιο φθηνότερο, και η πίεση των ΗΠΑ στο Ιράν», δήλωσε ο αναλυτής της IG, Tony Sycamore.
Πρόσθεσε ότι το WTI μπορεί να φτάσει τα 65–67 δολάρια το βαρέλι, αλλά ίσως δυσκολευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοδο.
«Αν θεωρήσουμε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα παραμείνει στάσιμη για τα επόμενα δύο τρίμηνα και ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο εύρος 3%-4%, τότε αυτό δεν είναι θετικό για το πετρέλαιο», είπε ο Sycamore, σύμφωνα με το Reuters.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις την Τετάρτη, στοχεύοντας τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, περιλαμβάνοντας και ένα κινεζικό ανεξάρτητο διυλιστήριο (“teapot”), αυξάνοντας την πίεση στην Τεχεράνη εν μέσω συνομιλιών για το κλιμακούμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Προσθέτοντας στις ανησυχίες για την προσφορά, ο ΟΠΕΚ δήλωσε την Τετάρτη ότι έλαβε επικαιροποιημένα σχέδια από το Ιράκ, το Καζακστάν και άλλες χώρες για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή, ώστε να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή.
«Αυτοί οι παράγοντες πιθανόν επηρέασαν τη γενική ψυχολογία – αν και η παραγωγή του Ιράν δεν είναι σημαντική και οι ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ συχνά παραβιάζονται, αμφότεροι οι παράγοντες συνέβαλαν σε πιο αισιόδοξο τόνο», σχολίασε ο CEO της επενδυτικής πλατφόρμας Moomoo, Michael McCarthy.
Ο ίδιος σημείωσε πως η μεγάλη μείωση στα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων στις ΗΠΑ, καθώς και η μικρότερη του αναμενομένου αύξηση στα αποθέματα αργού, ενίσχυσαν τις αγορές.
«Η πρόσφατη πίεση πώλησης στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου σχετιζόταν κυρίως με φόβους για πλημμύρα προσφοράς από τις ΗΠΑ, αλλά η μείωση της διύλισης υποδηλώνει ότι ενδέχεται να προκύπτουν σημεία συμφόρησης στην προσφορά», είπε ο McCarthy.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας και αρκετές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs και JP Morgan, μείωσαν αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου και την ανάπτυξη της ζήτησης, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί και τα αντίποινα από άλλες χώρες αναστάτωσαν το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δήλωσε ότι αναμένει πως το εμπόριο αγαθών θα μειωθεί κατά 0,2% φέτος, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου για αύξηση 3%.