Περισσότερο από ένα δολάριο το βαρέλι αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου τη Μεγάλη Τετάρτη λόγω των ανησυχιών για τον παγκόσμιο εφοδιασμό, μετά την έκδοση νέων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον με στόχο τους Κινέζους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου.
Τα futures του Brent αυξήθηκαν κατά 1,18 δολάρια ή 1,82% στα 65,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 1,14 δολάρια ή 1,86% και διαμορφώθηκε στα 62,47 δολάρια το βαρέλι.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Τετάρτη νέες κυρώσεις με στόχο τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, μεταξύ άλλων και κατά ενός «διυλιστηρίου τσαγιού» με έδρα την Κίνα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να αυξήσει την πίεση στην Τεχεράνη και να εξαλείψει τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.
Η ενέργεια αυτή έρχεται καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αυτόν τον μήνα. Εν τω μεταξύ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί δήλωσε την Τετάρτη, ενόψει του επόμενου γύρου συνομιλιών στη Ρώμη το Σάββατο, ότι το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ έλαβε επικαιροποιημένα σχέδια από το Ιράκ, το Καζακστάν και άλλες χώρες για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να αντισταθμίσει την άντληση πάνω από τις συμφωνημένες ποσοστώσεις, δήλωσε ο Οργανισμός την Τετάρτη, ενισχύοντας περαιτέρω τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 515.000 βαρέλια στα 442,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 11 Απριλίου, ανακοίνωσε η EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση κατά 507.000 βαρέλια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Τρίτη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών το 2025.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μείωσε απότομα τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα μπορούσαν να επιφέρουν τη βαρύτερη ύφεση από το αποκορύφωμα της πανδημίας COVID.
Ο Τραμπ έχει αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας το Πεκίνο να επιβάλει αντίποινα στις αμερικανικές εισαγωγές. «Η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία και να μην ξεκινήσουν έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο», δήλωσε σε σημείωμά του ο Alex Hodes, διευθυντής στρατηγικής αγοράς στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών StoneX.
Δημοσίευμα του Bloomberg επικαλείται ανώνυμη πηγή που αναφέρει ότι η Κίνα θέλει περισσότερο σεβασμό από την κυβέρνηση Τραμπ προτού συμφωνήσει σε εμπορικές συνομιλίες, ανέφεραν αναλυτές. «Μια αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μείωνε την πτώση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και θα περιόριζε την πτώση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις οδήγησε αρκετές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των UBS, BNP Paribas και HSBC, να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την τιμή του αργού.
«Χρησιμοποιώντας μια συντηρητική εκτίμηση για μείωση της ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 15%, με βάση τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας το 2018-2019, θα μπορούσαμε να δούμε την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου να περιορίζεται σε μόλις 600.000 bpd το 2025, δηλαδή περίπου στο ήμισυ των εκτιμήσεών μας πριν από την επιβολή δασμών», δήλωσε ο Janiv Shah, αντιπρόεδρος της Rystad Energy για την ανάλυση των αγορών εμπορευμάτων.
Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας το 5,1% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά αυτή η ανάπτυξη είναι απίθανο να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του έτους, δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil Tamas Varga.