Μεταβλητότητα καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα λόγω των ανησυχιών ότι ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θα πλήξει τη ζήτηση καυσίμων.
Τις πρωινές ώρες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν πτώση 29 σεντς ή 0,45% στα 64,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate διαπραγματεύονταν στα 61,23 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 27 σεντς ή 0,44%. Αυτή την ώρα το μπρεντ ενισχύεται 0,3% στα 64,955 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό ενισχύεται 0,26% στα 61,66 δολάρια.
Και τα δύο συμβόλαια έχουν χάσει περίπου 10 δολάρια το βαρέλι από την αρχή του μήνα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει ενταθεί.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι το Brent θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 63 δολάρια και το WTI κατά μέσο όρο στα 59 δολάρια για το υπόλοιπο του 2025, ενώ το 2026 το Brent θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 58 δολάρια και το WTI στα 55 δολάρια.
Βλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το τέταρτο τρίμηνο του 2025 θα αυξηθεί κατά μόλις 300.000 βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, «δεδομένων των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης», ανέφεραν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Daan Struyven σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι η επιβράδυνση της ζήτησης αναμένεται να είναι η πιο έντονη για τις πρώτες ύλες πετροχημικών προϊόντων.
Το Πεκίνο αύξησε την Παρασκευή τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές στο 125%, αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και αυξάνοντας το διακύβευμα σε έναν εμπορικό πόλεμο που απειλεί να ανατρέψει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο εξαιρέσεις από τους απότομους δασμούς σε smartphones, υπολογιστές και ορισμένα άλλα ηλεκτρονικά είδη που εισάγονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, αλλά ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε την Κυριακή ότι τα κρίσιμα τεχνολογικά προϊόντα από την Κίνα θα αντιμετωπίσουν ξεχωριστούς νέους δασμούς μαζί με τους ημιαγωγούς μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Ο εμπορικός πόλεμος έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι οι απούλητες εξαγωγές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να οδηγούν τις εγχώριες κινεζικές τιμές προς τα κάτω.
«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Κίνα ήταν ένα παράθυρο σε μια οικονομία που δεν είναι σε φόρμα για έναν εμπορικό αγώνα. Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν την 30% συνεχόμενη πτώση τους», ανέφερε η Moody’s Analytics σε εβδομαδιαίο σημείωμά της, αναφερόμενη στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 10 Απριλίου.
Καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για μια πιθανή μείωση της ζήτησης, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν την περασμένη εβδομάδα τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε μια εβδομάδα από τον Ιούνιο του 2023, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των εξέδρων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Baker Hughes.
Ενδεχομένως να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο πλαίσιο του σχεδίου του Τραμπ για την άσκηση πίεσης στην Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι δύο χώρες είχαν «θετικές» και «εποικοδομητικές» συνομιλίες στο Ομάν το Σάββατο και συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν την επόμενη εβδομάδα σε έναν διάλογο που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του κλιμακούμενου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σαββατοκύριακο.