Πτωτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης 9 Απριλίου 2025 στο Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο δύο αρνητικών εξελίξεων, η μία σε διεθνές και η δεύτερη σε εγχώριο επίπεδο. Από τη μία ο FTSE Russell που δεν έδωσε ημερομηνία και από την άλλη η κατακόρυφη άνοδος των δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα σε 104% για κάθε προϊόν που θα μπαίνει στις ΗΠΑ, προκάλεσε… νέα εγκεφαλικά στους επενδυτές σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη. Πάνω από 4,8% η βουτιά το πρωί στον Ιαπωνικό Nikkei, την ώρα που τα κινεζικά χρηματιστήρια έβγαλαν αντίδραση. Ο ιός της πτώσης σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα μεταδόθηκε στην Ευρώπη με μείον 1,44% στη Φρανκφούρτη, 1,71% στο Παρίσι και 1,59% στο Λονδίνο.
Η αλήθεια είναι ότι παραμένει ψυχραιμότερη προς ώρας η αντίδραση στην Ευρώπη με τον γενικό δείκτη στο Χ.Α. όμως, να υποχωρεί στα πρώτα λεπτά 3,36% στις 1.517 μονάδες, αν και στη συνέχεια έδειξε σημάδια ανάκαμψης στις 1.527 μονάδες και με πτώση 2,7%. Στα πρώτα δέκα λεπτά είχαν αλλάξει χέρια 18,74 εκατ. ευρώ.
«Όσοι πήραν… αέρα χθες, φαίνεται ότι βγαίνουν σήμερα άρον – άρον» σημειώνουν οι χρηματιστές. Η Beta σχολιάζει ότι το τρενάκι του τρόμου συνεχίζεται: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις με την αύξηση των δασμών κατά της Κίνας σ’ ένα επιβλητικό ποσοστό 104%. Το Πεκίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» και θα εφαρμόσει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στις νέες απειλές για δασμούς.
Μπαράζ ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ως εκ τούτου, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανοίγει χαμηλότερα, με τη μεταβλητότητα να αναμένεται να αποτελέσει και πάλι το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές θα επικεντρωθούν κυρίως σε τυχόν σχετικές εξελίξεις με τους δασμούς και τις επίσημες δηλώσεις. Η Κύκλος αναφέρει πως ο οίκος FTSE-Russell δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της χώρας, αποφασίζοντας να διατηρήσει τη χώρα σε παρακολούθηση για πιθανή αναβάθμιση, καθεστώς στο οποίο την είχε θέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο. H πλησιέστερη αντίσταση που θα έχει να αντιμετωπίσει ο γενικός δείκτης στο Χ.Α εντοπίζεται στις 1.606 μονάδες, με στήριξη στις 1.553 μονάδες.
Πάνω από 3,7% η πτώση στην Alpha Bank, 3,35% η ΕΤΕ, 3,36% η Eurobank και 5,1% η Τράπεζα Πειραιώς. «Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο» σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Πάνω από 1,7% η πτώση στη Metlen, 2,68% στη Motor Oil, 2,66% στον ΟΠΑΠ, -3,95% η Τιτάν, -2,15% ο ΑΔΜΗΕ, -2,87% η Aegean, -3,39% η Βιοχάλκο, -3,4% η ΔΕΗ και -2,94% το Jumbo. Κέρδη για τον ΟΤΕ λίγο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.