Σε πανικό βρέθηκαν τη Δευτέρα οι ασιατικές αγορές, με μαζικό sell-off να σαρώνει τα χρηματιστήρια, υπό τον φόβο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Οι επιπτώσεις της νέας αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας, μετά την αλληλουχία δασμών και αντεκδικήσεων, έχουν σπείρει αβεβαιότητα, προκαλώντας στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε κατά 11,89%, οδηγώντας τις απώλειες στην περιοχή. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο CSI 300 υποχώρησε 6,39% και ο δείκτης της Σαγκάης έχασε 7,30%, καθώς η αντίδραση του Πεκίνου στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ επιδείνωσε το επενδυτικό κλίμα.
Ο επικεφαλής επενδύσεων Qi Wang της UOB Kay Hian δήλωσε πως η αγορά κινείται πλέον από τις πολιτικές εξελίξεις, αναμένοντας τόσο την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την επόμενη κίνηση των ΗΠΑ. Παράλληλα, δεν περνούν απαρατήρητες και οι εσωτερικές πολιτικές πιέσεις στον Λευκό Οίκο, με τη δημοτικότητα Τραμπ να δέχεται πλήγμα.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση 6,82%, καταγράφοντας χαμηλό 18 μηνών, ενώ ο ευρύτερος Topix κατέρρευσε 7,16%. Μάλιστα, η διαπραγμάτευση σε ιαπωνικά futures ανεστάλη προσωρινά, λόγω ενεργοποίησης μηχανισμού διακοπής, καθώς οι τιμές έπεσαν απότομα.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 5,22% και ο Kosdaq 4,84%, ενώ στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 4,04%, περνώντας και επισήμως σε «διόρθωση», με συνολική πτώση 11% από τα υψηλά Φεβρουαρίου. Στην Ινδία, ο δείκτης Nifty 50 έπεσε 4,05% και ο Sensex κατά 3,79%.
Την ίδια ώρα, και οι αμερικανικές αγορές κλυδωνίζονται. Ο Dow Jones κατέρρευσε κατά 5,5% την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020. Ο S&P 500 έχασε 5,97%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 5,8%, περνώντας και τεχνικά σε bear market με πτώση 22% από τα ιστορικά υψηλά Δεκεμβρίου.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το σήμα από την αγορά ενέργειας. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, με τα συμβόλαια WTI να σημειώνουν πτώση άνω του 3% στα 59,74 δολάρια -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Παρά την έντονη μεταβλητότητα, οι αξιωματούχοι του Τραμπ δηλώνουν αμετακίνητοι στους δασμούς, αδιαφορώντας για τις αγορές.
Η κλιμάκωση των εντάσεων, ο αντίκτυπος στις τιμές καταναλωτή και η απότομη πτώση των δεικτών εντείνουν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση, σε ένα περιβάλλον ήδη ευάλωτο από γεωπολιτικές αναταράξεις και σφιχτή νομισματική πολιτική.