THEPOWERGAME
Η υψηλή μεταβλητότητα του bitcoin, του ethereum και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων είναι η αχίλλειος πτέρνα τους. Από τις αρχές Μαΐου, η αγορά του αποκεντρωμένου χρήματος έχει υποστεί μεγάλους κραδασμούς, διαγράφοντας έως και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κρυπτονομίσματα κατέρρευσαν από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν από τις αρχές του 2021, αιφνιδιάζοντας εκείνους που ευελπιστούσαν πως είχε ωριμάσει η αγορά αυτή.
Η σύσταση της Επιτροπής της Βασιλείας
Οπότε δεν είναι αβάσιμη η σύσταση της Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία διαμορφώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ότι οι τράπεζες με έκθεση στα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυστηρότερα κριτήρια για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Στο πλαίσιο έκθεσης που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή της Βασιλείας επισημαίνει ναι μεν ότι η έκθεση των τραπεζών στα κρυπτονομίσματα είναι περιορισμένη καθώς η συνολική αγορά αποτιμάται μόνον στα 1,6 τρισ δολάρια. Τονίζει, ωστόσο, πως η ασταμάτητη επέκταση τους αυξάνει τους κινδύνους στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος από ενέργειες απάτης, κυβερνοεπιθέσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.
Γι΄αυτό είναι απαραίτητη η επιβολή κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας. Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την παραχώρηση του δικαιώματος άσκησης βέτο για την κυκλοφορία ψηφιακών νομισμάτων που είναι συνδεδεμένα το δολάριο ή το ευρώ, όπως έχει σχεδιαστεί να είναι το Diem της Facebook. Είχε επίσης συστήσει τη διεξαγωγή ασκήσεων προσομοίωσης για όλα τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης.
Ευάλωτο το χρήμα εκτός νομισματικού συστήματος
Η επαναστατική αύρα του αποκεντρωμένου χρήματος έχει απήχηση σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Θεωρητικά είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να έχουν τραπεζικό λογαριασμό ενώ δεν εξαρτάται από την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Πολίτες του αναπτυσσόμενου κόσμου καταφεύγουν στα κρυπτονομίσματα για να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους από τον πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα. Μικροεπενδυτές συρρέουν στους «ταπεινότερους συγγενείς» του bitcoin και του ethereum για να πάρουν ένα κόμματι από την πίτα των αστρονομικών κερδών των κρυπτονομισμάτων.
Όμως το αποκεντρωμένο χρήμα είναι ευάλωτο όπως καταδεικνύουν απώλειες άνω του 40% που έχει καταγράψει το bitcoin και το ethereum από το ιστορικό υψηλό που παρουσιάστηκε μόλις φέτος. Εδώ και περίπου έναν μήνα, η πτωτική πορεία των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε από την απρόβλεπτη απόφαση του Έλον Μασκ να μην αποδέχεται bitcoin στις πληρωμές της η Tesla λόγω του τεράστιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος του, την απαγόρευση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στην Κίνα και την ανησυχία για την απώλεια περιουσιών που έχουν εκφράσει διάφοροι κεντρικοί τραπεζίτες.
Αρνητικοί είναι, επίσης, οι αναπόφευκτοι συνειρμοί που γίνονται ανάμεσα στην έννοια του αποκεντρωμένου χρήματος και των πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων καθώς οι χάκερς ζητούν να πληρωθούν σε bitcoin. Το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα υποχώρησε στις αρχές της εβδομάδας κάτω από τα 38.000 δολάρια αφού το FBI κατάφερε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 5 εκατ. σε λύτρα που πλήρωσε η Colonial Pipeline ύστερα από κυβερνοεπίθεση σε δίκτυο της μεταφοράς καυσίμων στις ΗΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, τα κρυπτονμοίσματα δεν είναι πια ένα μικρό κομμάτι του χρηματοοικονομικού κόσμου. Σήμερα αξιοποιούνται από μια ευρεία βάση επενδυτών. Οπότε είναι δύσκολο να παραβλέπει κανείς τους κινδύνους που δημιουργούνται από την υψηλή μεταβλητότητα τους.