Sell off μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα, τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όσο και στις διεθνείς αγορές, αφού μετά την επιβολή εξοντωτικών δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη σε 180 χώρες, τη σκυτάλη πήρε σήμερα το Πεκίνο, επιβάλλοντας δασμό 34% στα εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ.
Αυτή την ώρα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Λεωφόρο Αθηνών, «βούτηξε» 4,83%, στις 1.597,55 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν απώλειες λίγο κάτω του 9%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,25%. Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-9,55%), Optima (-8,74%), της Εθνικής (-8,39%) και της Πειραιώς (-8,16%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 15.559.338 και 11.338.843 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 51,45 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 32,24 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 4 μετοχές, 115 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις (+8,24%) και Προοδευτική (+3,79%), ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: CPI (-12,28%) και Ξυλεμπορία(π) (-10,00%).
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στις ευρωαγορές, με τον Stoxx 600 να διολισθαίνει 3,23%, και τις απώλειες να φτάνουν έως και 6,5% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο. Η ΕΕ επιβαρύνθηκε με δασμούς 20% από τον Τραμπ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 10%, η Νορβηγία με 15% και η Ελβετία με 31%.
Με ισχυρές απώλειες είχαν κλείσει νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με μεγάλη πτώση του Nikkei, ενώ και το πετρέλαιο βυθίζεται, κοντά σε χαμηλά, που είχε να δει από την περίοδο της πανδημίας. Ακόμα και ο χρυσός, που παραδοσιακά θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» σε καιρούς αβεβαιότητας, σήμερα σημειώνει πτώση 1%, πέφτοντας κάτω από τα 3.100 δολάρια ανά ουγγιά. «Φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός κατοχύρωσης κερδών και της μερικής αποτίμησης των ανακοινωθέντων δασμών από τις αγορές. Επιπλέον, η αυξανόμενη συναίνεση ότι αρκετές χώρες ενδέχεται να διαπραγματευτούν μειωμένους δασμούς θα μπορούσε προς το παρόν να περιορίζει τη δυναμική του χρυσού», δήλωσε ο Zain Vawda, αναλυτής αγορών στο MarketPulse της OANDA.
Ο Τραμπ πάντως, παρουσιάστηκε πρόθυμος να συζητήσει ενδεχόμενες μειώσεις στους δασμούς την Πέμπτη. Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, είπε πως «εξαρτάται». «Αν κάποιος έλεγε ότι θα σας δώσουμε κάτι που είναι τόσο πρωτοφανές, αρκεί να μας δώσει κάτι που είναι καλό», είπε ο Τραμπ. Επιπλέον, σύμφωνα με τους FT, σκέφτεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει συμφωνία Πεκίνου-Ουάσινγκτον για το TikTok στις ΗΠΑ.
Η Κίνα όμως, δεν τήρησε σε καμιά περίπτωση στάση αναμονής και σήμερα ανακοίνωσε την απάντησή της, στον εξοντωτικό δασμό ύψους 54% στα προϊόντα της που εισάγονται στις ΗΠΑ. Και η απάντηση είναι δασμός 34% στα αμερικανικά προϊόντα, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 10 Απριλίου.
Στο άκουσμα της είδησης, τα futures των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίας, πριν το άνοιγμα της Wall Street. Τα συμβόλαια που συνδέονται με τον Dow Jones υποχώρησαν κατά 900 μονάδες ή 2,2%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του Nasdaq-100 σημείωσαν πτώση 2,3% και 2,6%, αντίστοιχα.
Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζουν να καταποντίζονται, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πέφτει πολύ κάτω από το 4%. Και αυτό, γιατί οι επενδυτές μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, στρέφονται στα ομόλογα ως ασφαλές καταφύγιο υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας ύφεσης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε πάνω από 17 μονάδες βάσης στο 3,882%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Η απόδοση είχε ξεπεράσει το 4,8% νωρίτερα φέτος, καθώς υπήρχαν ελπίδες ότι ο Τραμπ θα έδινε ώθηση στην αμερικανική οικονομία με φορολογικές περικοπές. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε πάνω από 22 μονάδες βάσης, διαπραγματευόμενη στο 3,50%.
Οι δασμοί προκαλούν αμφιβολίες και στους οίκους αξιολόγησης
Υπό τις καταιγιστικές εξελίξεις με τους δασμούς, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου. Ο οίκος, που αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα χιλιάδων εταιριών και πάνω από 130 χωρών, δήλωσε ότι το εύρος και το μέγεθος των νέων δασμών του Αμερικανού προέδρου ξεπέρασαν τις περισσότερες προσδοκίες.
Δήλωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις του την επόμενη εβδομάδα, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν άλμα στον αμερικανικό πληθωρισμό που τον τοποθετεί πιο κοντά στο 4% έως τα τέλη του έτους, συγκριτικά με 3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του οίκου.
Ο αντίκτυπος στο αμερικανικό ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους της Ουάσινγκτον καθώς και από το πώς θα αξιοποιηθούν τα έσοδα από τους δασμούς, ιδιαίτερα εάν θα χρηματοδοτήσουν μειώσεις φόρων, σύμφωνα με τον S&P. Ακόμα και με βάση το σενάριο των μειώσεων φόρων και «σχετικά ήπιων» αντιποίνων, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ πιθανόν να είναι χαμηλότερος κατά τρία έως τέσσερα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας συγκριτικά με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του οίκου.
Πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων στην ανάπτυξη πιθανόν να γίνει και για τον υπόλοιπο κόσμο. Μεγάλες οικονομίες, όπως η ευρωζώνη και η Κίνα, πιθανόν να δουν μικρότερες αναθεωρήσεις, περίπου ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας κατ’ έτος, ενώ άλλες πιο ‘ανοικτές’ οικονομίες με μεγάλες εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ πιθανόν θα δουν πιο σημαντικές αναθεωρήσεις.