Δοκιμάζονται αυτήν την ώρα τα χρηματιστήρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ασία, με τους δασμούς που ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Παράλληλα, οι ηγέτες και τα στελέχη της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, υπογραμμίζοντας σε κάθε τόνο πως δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν από τα μεσάνυχτα δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα όλων των χωρών που εισάγονται στις ΗΠΑ. Επίσης, ανακοίνωσε ανταποδοτικούς δασμούς 20% σε όλα τα προϊόντα από την Ε.Ε. και 34% από την Κίνα.
Μοναδικοί κερδισμένοι από την εξέλιξη παρουσιάζονται μέχρι στιγμής η Wall Street και ο χρυσός, με την αμερικανική κεφαλαιαγορά να συντηρεί τα κέρδη της στη χθεσινή συνεδρίαση και τα futures επί του παρόντος να έχουν θετικό πρόσημο. Αντίστοιχα, ο χρυσός, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε καιρούς αβεβαιότητας, σκαρφάλωσε νωρίτερα πάνω από τα 3.160 δολάρια, προτού υποχωρήσει κάτω από τα 3.150 δολάρια ανά ουγγιά.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες, με τον Nikkei ιδιαίτερα να διολισθαίνει άνω του 3,5% στην Ιαπωνία, ενώ σημαντική πτώση είχαν και οι μεγάλοι κινεζικοί δείκτες.
Πτώση σημειώνεται και στις ευρωαγορές, με τον Stoxx να υποχωρεί κοντά στο 1,30% με τις μετοχές εξόρυξης να ηγούνται των απωλειών, υποχωρώντας κατά 3,3%. Οι τομείς των ταξιδιών, της τεχνολογίας, των κατασκευών, των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σημείωσαν πτώση άνω του 2%, ενώ οι κοινωφελείς υπηρεσίες και ο κλάδος τροφίμων και ποτών ήταν οι μοναδικοί με μέτρια κέρδη.
Υπό τον φόβο ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, μπρεντ και WTI βυθίζονται επίσης άνω του 3%. Οι δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να εντείνουν τις εμπορικές διαμάχες, παράγοντες που ασκούν πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου διαχρονικά.
Στα καθ ημάς, στα όρια των 1.680 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες περί το 1,4%.
Δυσαρέσκεια στην αυτοκινητοβιομηχανία, απειλούν με ανταποδοτικούς δασμούς οι παγκόσμιοι ηγέτες
Οι εξοντωτικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ δεν προβλέπεται να μείνουν αναπάντητοι, πάντως, και, παρά τις χθεσινές παραινέσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, οι κυβερνήσεις σε Ε.Ε., Ασία, Λατινική Αμερική και Καναδά οργανώνουν προσεκτικά την αντεπίθεσή τους. Ο Μπέσεντ συμβούλεψε χθες όλες τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού ανταποδώσουν τους δασμούς. «Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», διεμήνυσε ο Μπέσεντ.
Οι τελωνειακοί δασμοί του Τραμπ απειλούν να καταφέρουν «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να ανταποδώσει» τα μέτρα αυτά. Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στεκόμενη στο ότι θα υποφέρουν ιδίως όλες οι επιχειρήσεις. Η Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η Ε.Ε., πέρα από το ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών-μελών της. Υποσχέθηκε πως η Ε.Ε. θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπερντ Λάνγκε, προειδοποίησε ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, ιδίως για τον μέσο πολίτη. Ο Τραμπ μπορεί να έκανε λόγο για «ημέρα απελευθέρωσης», αλλά από τη σκοπιά του μέσου πολίτη είναι μάλλον πιθανότερο να αποδειχτεί «ημέρα πληθωρισμού», σχολίασε ο Λάνγκε. «Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου θα πλήξει κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές, με αυξημένα κόστη και αναποτελεσματικότητες στην παραγωγή και στις διαδικασίες», σημείωσε. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός χαρακτήρισε αδικαιολόγητα και δυσανάλογα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οικονομική ύφεση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα, παραπέμποντας στην αναταραχή στις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με τον κ. Λάνγκε, απαιτείται ενιαία αντίδραση από τις χώρες που πλήττονται και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει το συντομότερο δυνατόν ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να χειριστεί τη νέα κατάσταση και να πείσει τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν -και πάντως να μην υποχωρήσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, πρόσθεσε.
Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί «δεν θα έχουν παρά μόνο χαμένους», στηλίτευσε η συνομοσπονδία γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA), καλώντας την Ε.Ε. να αντιδράσει «σθεναρά» μεν, αλλά επιδεικνύοντας επίσης «βούληση να διαπραγματευτεί». «Η Ε.Ε. καλείται τώρα να δράσει με ενιαίο τρόπο και την απαραίτητη ισχύ, συνεχίζοντας να στέλνει το μήνυμα πως έχει βούληση να διαπραγματευτεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συλλογικός φορέας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, για την οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά.
Προ ολίγου, ο επικεφαλής της ΤτΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε στο Bloomberg ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να «επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της ευρωζώνης με μια πρώτη εκτίμηση της τάξης του 0,3% έως 0,4% το πρώτο έτος».
Οργή και στην Ασία
Η ιαπωνική κυβέρνηση έκρινε ότι η επίθεση του Τραμπ πιθανόν παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και διμερή συμφωνία των δύο κρατών για το εμπόριο. «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΠΟΕ και την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», τόνισε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιμάσα Χαγιάσι. Νωρίτερα, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Γιότζι Μούτο, ανέφερε ότι το Τόκιο πληροφόρησε την Ουάσιγκτον ότι βρίσκει τους δασμούς αυτούς «εξαιρετικά λυπηρούς».
«Γνωστοποίησα ότι τα μονομερή δασμολογικά μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λυπηρά και παρότρυνα εκ νέου έντονα την Ουάσιγκτον να μην τα εφαρμόσει» εις βάρος της Ιαπωνίας, είπε ο κ. Μούτο στον Τύπο, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Χάουαρντ Λάτνικ, προτού κάνει ανακοινώσεις ο πρόεδρος Τραμπ.
Αντίστοιχα, η κυβέρνηση της Κίνας παρότρυνε σήμερα αυτήν των ΗΠΑ να «ακυρώσει αμέσως» τους νέους τελωνειακούς δασμούς, καλώντας σε «διάλογο», καθώς τα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη». «Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς και να επιλύσουν με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους με τους εμπορικούς εταίρους τους, μέσω ισότιμου διαλόγου», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανήγγειλε ο Τραμπ «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Αντίμετρα έταξε ο Κάρνι, προειδοποιήσεις και από Λούλα
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Μαρκ Κάρνι, υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς που αναγγέλθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο. «Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», είπε ο κ. Κάρνι, νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων, μιλώντας στον Τύπο στην Οτάβα, τονίζοντας πως οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα, θα «πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς».
Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα έκανε σαφές πως εξετάζει «όλα» τα πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 10% στα προϊόντα που εισάγουν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Η Μπραζίλια «εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να εξασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία τόνισε ακόμη ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο και ότι θεωρεί πως οι αμερικανοί ισχυρισμοί για το ότι οι δασμοί αυτοί είναι ανταποδοτικοί δεν «αντανακλούν την πραγματικότητα».
Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τρόπους να ανταποδώσει τους φραγμούς στο εμπόριο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο νόμος περί οικονομικής «αμοιβαιότητας» εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που ήταν παρόντες στην κάτω Βουλή, την επομένη της υιοθέτησής του από τη Γερουσία της Βραζιλίας.