Με τη Wall Street να καταγράφει απώλειες 0,65% για τον S&P 500 και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν περιορίσει τα αρχικά τους κέρδη, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών προσέγγισε τις 1.700 μονάδες, κλείνοντας στις 1.698 μονάδες, με κέρδη 0,78%. Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 150 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις αυριανές ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την επιβολή δασμών στην Ευρώπη και αλλού.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, βασική επιδίωξη ήταν να επανέλθουν οι μετοχές σε επίπεδα πριν από το sell off της Δευτέρας με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ΟΛΠ, που έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά στα 39,60 ευρώ και με κέρδη πάνω από 12% ή ο ΑΔΜΗΕ που ξεπέρασε σε άνοδο το 4%, σπάζοντας το φράγμα των 3 ευρώ. Ανοδική είναι η συνεδρίαση και για τον τραπεζικό κλάδο, με την Optima να ενισχύεται πάνω από 3%. Η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2,3%, η Eurobank ανέβηκε 1,3%, επιστρέφοντας στα 2,5 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με +2,10% στα 5,15 ευρώ και η Εθνική Τράπεζα στα 9,5 ευρώ, με άνοδο 0,6%.
Πάνω από τα 40,8 ευρώ η Metlen, στα 25,40 ευρώ ανοδικά το Jumbo, αντίδραση πάνω από 1% η Motor Oil, +1,6% η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στα 13,89 ευρώ ενισχύθηκε η ΔΕΗ, αντίδραση 1,35% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 19,46 ευρώ, επιστροφή πάνω από τα 12 ευρώ η Aegean, ενώ η μετοχή του OTE υπεραπέδωσε με άνοδο 1,93% στα 15,29 ευρώ. Θετικό πρόσημο και για τον ΟΠΑΠ, με +1,36%, στα 18,58 ευρώ.
Οι επόμενες συνεδριάσεις, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, είναι ιδιαίτερα σημαντικές ως προς την τάση, καθώς οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιστροφή της αγοράς πάνω από τις 1.700 μονάδες συνδέονται με την επικείμενη αξιολόγηση, την ερχόμενη Τρίτη, του οίκου FTSE, ως προς την ημερομηνία που θα γίνει η μετάταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ώριμη αγορά. Κρίσιμη είναι η 18η Απριλίου, όπου η Standard & Poor’s αναμένεται να δώσει τον δικό της χρησμό σε μία ακόμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Στα δικά μας, η Eurostat έδωσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, όπου ο ελληνικός διαμορφώθηκε σε 3,1%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται στο 2,2%, ενώ εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας τον Μάιο, στα επίπεδα του 8,6%, που παραπέμπουν στο μακρινό 2008 πριν καν σκάσει η «φούσκα» της Lehman Brothers στις ΗΠΑ. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στη συνεδρίαση ο γενικός δείκτης ξεπέρασε τις 1.700 μονάδες, επίπεδα τα οποία δεν κράτησε εξαιτίας των ανησυχιών που έχουν να κάνουν με την αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάτι που αποδεικνύεται -σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- από τις παρατεταμένες διακυμάνσεις στη Wall Street και από τη φυγή των κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα στον χρυσό, απογειώνοντας την τιμή του πάνω από τις 3.100 δολάρια/ουγγιά.