Επίπεδα ρεκόρ για τις τιμές του χρυσού, ο οποίος έχει εκτιναχθεί άνω των 3.100 δολαρίων ανά ουγγιά σε ένα ράλι που σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες ανόδους στην ιστορία του πολύτιμου μετάλλου. Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια λόγω ενός κοκτέιλ παραγόντων, περιλαμβανομένης της ανησυχίας για τις επιπτώσεις από τους επικείμενους δασμούς των ΗΠΑ.
Ο spot χρυσός σημείωσε ρεκόρ στα 3.128,06 δολάρια ανά ουγγιά σήμερα Δευτέρα.
Η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε επιπλέον ώθηση στη δυναμική που οδηγούσε τον χρυσό προς τα πάνω, περιλαμβανομένης της ισχυρής ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες, των προσδοκιών για χαλάρωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και των αυξημένων ροών σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από τον χρυσό.
Ο χρυσός πρόκειται να καταγράψει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδό του από τον Σεπτέμβριο του 1986 και έχει ήδη σημειώσει 19 ιστορικά υψηλά το 2025, εκ των οποίων τα επτά βρίσκονται πάνω από το πρωτοφανές όριο των 3.000 δολαρίων. Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 18% φέτος, μετά την εκτίναξη κατά 27% το 2024.
«Το ράλι του χρυσού έχει τροφοδοτηθεί από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών. Με δεδομένο το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον -ιδιαίτερα τις αβεβαιότητες για τον εμπορικό πόλεμο και τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών- η τάση αυτή φαίνεται να είναι βιώσιμη βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Alexander Zumpfe, trader πολύτιμων μετάλλων στην Heraeus Metals Germany.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ανταποδοτικούς δασμούς στις 2 Απριλίου, ενώ οι δασμοί στα αυτοκίνητα θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Απριλίου.
«Η γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι υψηλή, με τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή να συνεχίζονται και μια πλήρη εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να παραμένει άπιαστη. Τα σχόλια του Τραμπ το Σαββατοκύριακο σχετικά με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Γροιλανδία ανεβάζουν τη γεωπολιτική θερμοκρασία, ενισχύοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα του χρυσού», δήλωσε ο Νίκος Τζαμπούρας, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στο Tradu.com.
Πέρυσι, ο χρυσός κατέγραψε την καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2010, με αφορμή τη φυγή προς το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αναταραχής που προέκυψε από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, καθώς και για να διασφαλιστούν από το ταραχώδες οικονομικό τοπίο με φόντο την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ και τις συνακόλουθες προτάσεις δασμών.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην άνοδο ήταν η πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων της Fed μετά τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναμένουν δύο μειώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Ενώ η αγορά χρυσού μπορεί να μειώσει τη συνολική έκθεση των κεντρικών τραπεζών στο δολάριο, δεν πιστεύουμε ότι η αύξηση της ζήτησης χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες αντανακλά σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης στο δολάριο», ανέφεραν οι αναλυτές της Capital Economics. «Αντίθετα, η αντίληψη του ίδιου του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου είναι πιθανώς ο βασικός μοχλός της ζήτησης των κεντρικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι οι αγορές θα στηρίξουν τις τιμές του χρυσού σε επίπεδα άνω των 3.300 δολαρίων ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του 2025».
Η όρεξη των επενδυτών για χρυσό αυξάνεται, όπως αντικατοπτρίζεται στις αυξημένες εισροές στα ETFs, τα οποία είδαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή από τον Μάρτιο του 2022, σηματοδοτώντας μια νέα βιασύνη προς το πολύτιμο μέταλλο. «Ενώ τα ETFs της Βόρειας Αμερικής είδαν εισροές, η ευρύτερη τάση υποδηλώνει αυξανόμενη ζήτηση από τους Ευρωπαίους επενδυτές που αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λόγω των πολιτικών αβεβαιοτήτων», δήλωσε ο Zumpfe.