UBS: Πώς να εκμεταλλευτείτε την αστάθεια στις αγορές

Τα νέα δεδομένα και την επενδυτική στρατηγική για το 2ο τρίμηνο σε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, εμπορεύματα, σκιαγραφεί η UBS. Πού εστιάζει

H ελβετική UBS © EPA/MAURITZ ANTIN

Τις προοπτικές στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου για το δεύτερο τρίμηνο του 2025 εξετάζει έκθεση της UBS, στη σκιά των εξελίξεων με τους δασμούς Τραμπ και γενικότερα των οικονομικών και γεωπολιτικών δεδομένων σε έναν αβέβαιο και ασταθή κόσμο, με κεντρικό σύνθημα: «Εκμεταλλευτείτε την αστάθεια».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία για την επενδυτική στρατηγική σε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, εμπορεύματα, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS:

Στις ΗΠΑ, οι δασμοί της διοίκησης Τραμπ έχουν προχωρήσει γρηγορότερα και πιο εκτεταμένα από ό,τι αναμενόταν. Ο S&P 500 έχει μειωθεί κατά 3% από την αρχή του έτους και 7% από το κορυφαίο επίπεδο του Φεβρουαρίου.

Στο τελευταίο του μηνιαίο σημείωμα, ο Μαρκ Χέφελ, αναφέρει τα εξής:

  • Βασικά στοιχεία ισχυρά

«Από τα τρέχοντα επίπεδα, αναμένουμε οι μετοχές των ΗΠΑ να υπεραποδώσουν σε σχέση με αυτές της Ευρώπης και της Ασίας κατά το υπόλοιπο του 2025. Τα δεδομένα θέσης και διάθεσης υποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια άποψη για την “ιδιαιτερότητα των ΗΠΑ” δεν είναι πλέον τόσο ευρέως διαδεδομένη—υποδεικνύοντας μεγαλύτερο περιθώριο για θετικές εκπλήξεις—και παρά τους κινδύνους από τους δασμούς, είμαστε σίγουροι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και το αναπτυξιακό δυναμικό για τα κέρδη των κορυφαίων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης (AI)».

  • Επένδυση στη μακροχρόνια διάρκεια

«Βλέπουμε μια ευκαιρία ανάπτυξης σε εταιρείες που μπορούν να επωφεληθούν από τις τάσεις της μακροχρόνιας διάρκειας ζωής, περιλαμβανομένης της αυξανόμενης ζήτησης για προϊόντα που προάγουν μια υγιή και μακροχρόνια ζωή».

  • Κατανομή περιουσιακών στοιχείων

«Βαθμολογούμε τις μετοχές των ΗΠΑ ως “ελκυστικές” και προτιμούμε εταιρείες που είναι εκτεθειμένες στην AI, την ενέργεια και τους πόρους, καθώς και στη μακροχρόνια διάρκεια ζωής. Επίσης, προτιμούμε τα κρατικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, και τον χρυσό».

Ο Κίραν Γκάνες, Multi Asset Strategist στη UBS Global Wealth Management, αναφέρει: «Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές ξεκίνησαν το έτος με ισχυρές επιδόσεις, υποστηριζόμενες από την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών στην Ευρώπη, την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης και την επιχειρηματική στροφή της Κίνας. Ωστόσο, οι δασμοί και οι ενισχυμένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Συστήνουμε επιλεκτικότητα, ευνοώντας τις εταιρείες που θα ωφεληθούν από την αύξηση των δημόσιων δαπανών και τις μικρές έως μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις στην Ευρώπη».

ΗΠΑ

Η αστάθεια αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι μετοχές των ΗΠΑ θα προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις και θα υπεραποδώσουν σε σχέση με άλλες αγορές κατά τη διάρκεια του έτους, με ώθηση από ισχυρότερους διαρθρωτικούς παράγοντες ανάπτυξης, μειωμένους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τους δασμούς και υγιή ανάπτυξη κερδών.

Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν στρατηγικές για σταδιακή είσοδο στην αγορά και τοποθετήσεις στην πτώση σε ισχυρές εταιρείες των ΗΠΑ και τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα μας για την AI.

  • Η διόρθωση του S&P 500 και η ιστορική απόδοση μετά από πτώση 10%

Ο S&P 500 μπήκε σε διόρθωση τον Μάρτιο, πέφτοντας πάνω από 10% από το προηγούμενο υψηλό του. Ποιες είναι οι πληροφορίες που μπορεί να προσφέρει η ιστορία σχετικά με τις αποδόσεις μετά από τέτοιες καταστάσεις;

Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η αγορά του S&P 500 μετά από μια πτώση 10% τείνει να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις από το να περιμένει κανείς για πτώσεις 15% ή 20%. Αν και η ιστορική απόδοση δεν εγγυάται μελλοντικά αποτελέσματα, η αναμονή για μεγαλύτερες πτώσεις ενέχει τον κίνδυνο να χάσει κάποιος μια γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς.

Η πορεία από το 1990 δείχνει ότι η αύξηση της έκθεσης στον S&P 500 μετά από μια διόρθωση 10% προσφέρει την υψηλότερη απόδοση και τον καλύτερο δείκτη Sharpe (ένα μέτρο προσαρμοσμένων στις διακυμάνσεις αποδόσεων) σε σύγκριση με την αναμονή για πτώση 15% ή 20%. Αν και οι απώλειες μπορεί να είναι σημαντικές με είσοδο σε επίπεδο -10%, συχνά αντισταθμίζονται από γρήγορες ανακάμψεις.

Επιπλέον, αν οι πτώσεις 10% δεν οδηγούν σε «αγορά αρκούδας», οι αποδόσεις στους επόμενους μήνες είναι ισχυρές. Η μέση απόδοση του S&P 500 στους επόμενους τρεις, έξι και 12 μήνες μετά από μια διόρθωση είναι +8%, +13% και +19%. Σημειώνεται ότι το 75% των αρκούδων αγορών στις ΗΠΑ από το 1945 σχετίζονται με ύφεση.

  • Η στρατηγική συσσώρευσης του Απριλίου

Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να εκμεταλλευτούν την αστάθεια για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη έκθεση μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ενημερωμένοι για το γεγονός ότι η αστάθεια και οι ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με δασμούς, τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό και τις εξελίξεις στην οικονομία και τα κέρδη, ενδέχεται να προσθέσουν επιπλέον αβεβαιότητα για είσοδο της αγοράς.

Έχουμε μειώσει τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους από 6.600 σε 6.400 μονάδες, ως απάντηση στους υψηλότερους από τους αναμενόμενους δασμούς και στην αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ. Από τα τρέχοντα επίπεδα, αυτό αφήνει ακόμα 12% περιθώριο ανόδου μέχρι το τέλος του έτους.

Ευρώπη

Η πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία, η αυξημένη αμυντική δαπάνη της ΕΕ και η πιθανότητα μιας εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας είναι θετικοί παράγοντες για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή τάση της Ευρώπης, να προάγουν την καινοτομία και να μειώσουν το κόστος ενέργειας μακροπρόθεσμα. Αυξήσαμε τους στόχους μας για τον δείκτη τον Φεβρουάριο για να λάβουμε υπόψη αυτά τα θετικά σημεία, προβλέποντας ισχυρή ανάπτυξη κερδών 5% το 2025 και 8% το 2026.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε μετρημένοι σε σχέση με μια αγορά (Stoxx 600) που έχει επιτύχει τόσο καλή απόδοση φέτος—περίπου 9%—όσο και τους προηγούμενους 13 μήνες. Με αυτούς τους παράγοντες να είναι ευρέως αναγνωρισμένοι, η δυνατότητά τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ενδέχεται να είναι περιορισμένη βραχυπρόθεσμα.

  • Βαθμολογούμε τις μετοχές της Ευρωζώνης ως “oυδέτερες”. Οι δημοσιονομικές πολιτικές της Γερμανίας και τα σχέδια άμυνας της Ευρώπης παρέχουν θεμελιώδη στήριξη, αλλά το όριο για περαιτέρω θετικές εκπλήξεις βραχυπρόθεσμα είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστεί. Η αβεβαιότητα για τους δασμούς και την οικονομική ανάπτυξη ενέχει κινδύνους.
  • Συνεχίζουμε να βλέπουμε τις ευρωπαϊκές μετοχές να στηρίζονται από λογικές αποτιμήσεις, κέρδη που πιθανώς φτάνουν στο κατώτατο σημείο τους και μια πιο ευνοϊκή προοπτική για την ανάπτυξη στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για δαπάνες. Εκτιμούμε ότι τα κέρδη της Ευρωζώνης θα επιταχυνθούν από μηδενική ανάπτυξη το 2024 σε 5% το 2025 και 8% το 2026, και στοχεύουμε για το EuroStoxx 50 στα 5.700 στο τέλος του έτους.
  • Ευνοούμε μια επιλεκτική προσέγγιση στις τοποθετήσεις, σε τομείς που είναι σχετικά απομονωμένοι από τους κινδύνους των δασμών, που προσφέρουν έκθεση σε διαρθρωτική ανάπτυξη και ωφελούνται από την νομισματική και δημοσιονομική στήριξη της Ευρώπης. Αυτό υποστηρίζει την προτίμησή μας σε μετοχές μικρών και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης και σε τομείς βιομηχανιών, τεχνολογίας, κοινής ωφέλειας και ακινήτων.

Αναζητήστε το σταθερό και ανθεκτικό εισόδημα διεθνώς

Οι κίνδυνοι καθοδικής πορείας για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί, ωστόσο οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν αυξημένες, κάτι που πιστεύουμε ότι δημιουργεί μια ευκαιρία για τους επενδυτές να αναζητήσουν ανθεκτικό εισόδημα στο χαρτοφυλάκιό τους και να βελτιστοποιήσουν τις αποδόσεις σε μετρητά. Τα ομόλογα υψηλής ποιότητας και επενδυτικής βαθμίδας προσφέρουν ελκυστικό λόγο κινδύνου/ανταμοιβής, κατά τη γνώμη μας, και προτιμούμε διαφοροποιημένες στρατηγικές σταθερού εισοδήματος.

Εμπορευτείτε το εύρος στις συναλλαγματικές ισοτιμίες

  • Αναμένουμε ότι το δολάριο θα διαπραγματεύεται εντός ενός εύρους σε σχέση με τα βασικά νομίσματά του τους επόμενους μήνες. Οι κίνδυνοι για τις ασθενέστερες ευρωπαϊκές νομίσματα μειώνονται, εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
  • Εξίσου, με το κοντινό όφελος από τη δημοσιονομική επέκταση στη Γερμανία να έχει ενσωματωθεί στις τιμές και τους δασμούς να πλησιάζουν, δεν θα κυνηγούσαμε περαιτέρω άνοδο του ευρώ. Εστιάζουμε στις ισοτιμίες EURUSD, USDCHF και GBPUSD.

Πλοηγηθείτε στους πολιτικούς κινδύνους

  • Αναμένουμε ότι ο χρυσός, ο οποίος έχει ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια/ουγγιά, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ασπίδα έναντι των γεωπολιτικών και πληθωριστικών κινδύνων. Στρατηγικές διατήρησης κεφαλαίου μπορούν να περιορίσουν τις ζημίες ενώ διατηρούν έκθεση σε κέρδη, αν και η αυξανόμενη αστάθεια ενδέχεται να αυξήσει τα κόστη.
  • Προβλέπουμε ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 80 δολάρια/βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας μια ανεπάρκεια προσφοράς παρά τα αναφερόμενα πλεονάσματα και το αξιολογούμε ως “ελκυστικό”.

Σε γενικές γραμμές οι αγορές εμπορευμάτων συνεχίζουν να διατηρούνται καλά παρά τις προοπτικές των αμερικανικών δασμών που αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο δείκτης συνολικής απόδοσης CMCI του δείκτη αναφοράς μας έχει αυξηθεί κατά 5% φέτος και πιστεύουμε ότι η προοπτική για τη συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων σε ετήσια βάση παραμένει θετική, με υποστήριξη από αρκετούς θετικούς διαρθρωτικούς παράγοντες. Ανά τομέα, προτιμούμε το αργό πετρέλαιο από την οπτική της πώλησης μεταβλητότητας, τον χρυσό από την άποψη της αντιστάθμισης χαρτοφυλακίου, τον χαλκό από την πλευρά της διαρθρωτικής ζήτησης και προσφοράς, καθώς και τη γεωργία/κτηνοτροφία από την άποψη της διαφοροποίησης.

ΙΛΥΔΑ
-2.86%
1.70
AKTR
-1.32%
5.23
ΔΕΗ
-3.06%
13.63
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0.00%
3.86
ΕΛΠΕ
-1.21%
7.79
ΠΕΤΡΟ
5.80%
8.76
ΟΛΠ
-0.56%
35.25
TITC
-2.31%
42.25
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1.91%
19.48
ΕΥΑΠΣ
0.00%
3.39
ΛΟΥΛΗ
-2.07%
3.31
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
0.16%
1.29
NOVAL
-0.40%
2.48
ΙΝΤΚΑ
-2.33%
3.14
ΧΑΙΔΕ
-5.81%
0.73
ΔΡΟΜΕ
0.00%
0.00
ACAG
-1.00%
5.97
ΑΣΚΟ
-1.92%
3.57
ΚΥΡΙΟ
2.18%
0.94
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΛΕΒΚ
0.00%
0.00
ΝΑΚΑΣ
0.00%
3.00
BOCHGR
-0.34%
5.86
ΚΕΚΡ
-1.64%
1.20
ΠΛΑΘ
-1.33%
4.08
ΡΕΒΟΙΛ
-1.48%
1.66
ΕΛΛ
-1.02%
14.60
ΥΑΛΚΟ
0.00%
0.00
ΙΚΤΙΝ
1.39%
0.36
ΟΠΑΠ
-0.96%
18.59
ΜΥΤΙΛ
-3.63%
41.44
ΔΟΜΙΚ
-3.24%
2.54
ΦΡΛΚ
-1.65%
4.18
ΜΕΡΚΟ
-0.54%
36.80
ΣΑΡ
-1.22%
12.98
ΟΤΟΕΛ
-2.23%
12.28
ΚΡΙ
-0.61%
16.25
ΙΑΤΡ
-0.78%
1.91
ΠΑΙΡ
0.00%
0.00
ΜΟΤΟ
0.36%
2.82
ΣΠΕΙΣ
0.00%
6.12
ΚΟΡΔΕ
-2.94%
0.43
ΠΡΟΦ
-2.28%
5.15
ΒΟΣΥΣ
0.00%
0.00
ΕΛΙΝ
0.00%
0.00
OPTIMA
-1.52%
15.56
ΑΚΡΙΤ
-0.65%
0.77
ΤΕΝΕΡΓ
0.00%
20.00
ΚΕΠΕΝ
0.00%
0.00
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΠΡΔ
0.00%
0.00
ΑΑΑΚ
0.00%
0.00
ΑΤΡΑΣΤ
0.00%
8.64
ΒΙΟΚΑ
-2.87%
1.70
ΠΑΠ
0.38%
2.63
ΙΝΤΕΤ
0.00%
0.00
ΠΕΙΡ
-3.33%
5.22
ΜΙΝ
0.00%
0.00
ΕΤΕ
-2.43%
9.56
ΒΙΟΤ
0.00%
0.00
ΑΛΜΥ
-2.06%
4.99
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0.25%
1.63
ΜΕΝΤΙ
0.00%
0.00
ΜΟΗ
-1.75%
22.48
ΟΛΘ
-1.07%
27.80
ΣΕΝΤΡ
0.00%
0.00
ΕΕΕ
-0.29%
41.94
ΚΟΥΕΣ
-0.49%
6.10
ΕΥΔΑΠ
-0.33%
5.98
ΜΙΓ
-1.07%
2.78
ΦΛΕΞΟ
-3.27%
7.40
ΦΡΙΓΟ
0.00%
0.00
ΔΑΙΟΣ
0.00%
4.00
ΦΑΙΣ
-2.70%
4.37
ΛΑΝΑΚ
-4.26%
0.90
CENER
-2.19%
9.37
ΝΑΥΠ
1.23%
0.82
ΙΝΤΕΚ
-1.08%
6.42
ΜΑΘΙΟ
0.00%
0.00
ΚΑΡΕΛ
0.64%
316.00
ΑΤΤ
-2.74%
0.78
ΑΤΤΙΚΑ
-0.43%
2.31
ΕΣΥΜΒ
-0.45%
1.12
ΕΥΡΩΒ
-2.38%
2.51
ΚΤΗΛΑ
0.00%
0.00
ΕΛΣΤΡ
0.00%
0.00
ΑΔΜΗΕ
-1.51%
2.94
DIMAND
-0.23%
8.58
ΒΙΟΣΚ
-2.99%
1.46
ΑΒΑΞ
-2.98%
2.12
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2.60%
1.50
ΠΛΑΚΡ
0.00%
0.00
ΛΑΒΙ
-1.95%
0.81
EVR
1.21%
1.67
ΓΕΒΚΑ
-4.75%
1.41
ΑΛΦΑ
-3.85%
2.25
ΟΤΕ
0.13%
15.27
ΜΕΒΑ
0.00%
0.00
ΑΣΤΑΚ
-1.13%
7.00
ΞΥΛΠ
4.21%
0.40
ΙΝΛΟΤ
-1.69%
1.05
CNLCAP
0.00%
0.00
ΑΤΕΚ
0.00%
0.00
ΛΑΜΨΑ
0.00%
0.00
ΕΚΤΕΡ
-1.51%
1.96
ΔΑΑ
-1.20%
9.19
ΑΝΔΡΟ
0.30%
6.74
ΞΥΛΚ
-0.77%
0.26
ΠΡΟΝΤΕΑ
1.72%
5.90
ΜΠΕΛΑ
-0.23%
25.94
ΚΟΥΑΛ
-0.95%
1.25
ΕΛΒΕ
0.00%
0.00
ΤΖΚΑ
0.00%
0.00
ΕΛΧΑ
-2.95%
2.14
ΑΡΑΙΓ
-1.87%
12.05
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΜΟΝΤΑ
-3.43%
3.66
ΜΟΥΖΚ
0.00%
0.00
ΙΝΛΙΦ
-1.61%
4.89
ΟΛΥΜΠ
-1.22%
2.42
ΑΒΕ
-0.74%
0.41
ΛΟΓΟΣ
0.00%
0.00
ΠΕΡΦ
-0.37%
5.46
ΤΡΑΣΤΟΡ
-0.79%
1.25
ΕΛΤΟΝ
-1.14%
1.74
ΣΠΥΡ
0.00%
0.00
ΣΑΡΑΝ
0.00%
0.00
ΛΑΜΔΑ
-0.58%
6.84
AEM
-0.98%
4.42
ΒΙΟ
-2.60%
6.00
ΜΠΤΚ
0.00%
0.00
ΕΧΑΕ
-1.96%
5.50
ΟΡΙΛΙΝΑ
0.00%
0.79
ΣΙΔΜΑ
1.67%
1.52
ΣΠΙ
-3.33%
0.58
ΕΒΡΟΦ
0.00%
0.00
ΜΠΡΙΚ
0.00%
2.52