Σε έναρξη κάλυψης της Άβαξ προχώρησε η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, δίνοντας σύσταση overweight (υπεραπόδοση) και τιμή-στόχο 3,30 ευρώ για τη μετοχή, με το περιθώριο ανόδου να υπολογίζεται σε 49% σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο (2,22 ευρώ στις 18 Μαρτίου).
Οι αναλυτές της Πειραιώς εντοπίζουν τρεις βασικούς παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της αποτίμησης της εταιρείας:
α) το ισχυρό ανεκτέλεστο έργων, που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ και αποτελείται από μεγάλα έργα, που αναμένεται να αποδώσει σημαντικούς τζίρους με υψηλή κερδοφορία τα επόμενα έτη, το οποίο μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω από νέα έργα υποδομών ύψους 10 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στην φάση της ωρίμανσης και δημοπράτησης στην Ελλάδα, αλλά και με επιπλέον έργα στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θερμικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία έχουν επανέλθει στο προσκήνιο και στα οποία ο Όμιλος διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία,
β) την είσπραξη σημαντικών μερισμάτων από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μορέας, Flyover, Μαρίνα Αθηνών & Λεμεσού), τα οποία αναμένεται να υπερβούν τα 0,2 δισ. ευρώ το διάστημα 2025-2030 και τα 0,8 δισ. ευρώ συνολικά έως το τέλος της περιόδου παραχώρησης και
γ) την πρόσφατη αναδιάρθρωση σημαντικού μέρους του δανεισμού του Ομίλου μέσω επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής και εξυπηρέτησης με έσοδα από τις παραχωρήσεις, η οποία σε συνδυασμό με την αναμενόμενη δημιουργία σημαντικών ελεύθερων ταμειακών ροών από την κατασκευή (0,3 δισ. ευρώ συνολικά το διάστημα 2025-2030) θα επιτρέψει αφενός την υιοθέτηση μιας γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής, αφετέρου τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε νέους τομείς και κυρίως σε επιπρόσθετες παραχωρήσεις.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Πειραιώς για το διάστημα 2024-2028, ο κύκλος εργασιών της ΑΒΑΞ αναμένεται να υπερβεί τα 630 εκατ. ευρώ το 2024, τα 780 εκατ. το 2025, τα 850 εκατ. το 2026 και τα 900 εκατ. το 2027, με ποσοστό άνω του 70% των πωλήσεων τα έτη 2024-2030 να εξασφαλίζεται από το υφιστάμενο ανεκτέλεστο έργων. Ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση αναμένεται στα EBITDA, τα οποία προβλέπεται να υπερβούν τα 100 εκατ. ετησίως τα επόμενα έτη ως αποτέλεσμα κυρίως της σημαντικής βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους από την κατασκευή, καθώς και της συνέχισης είσπραξης ικανοποιητικών μερισμάτων από τις παραχωρήσεις παρά τη λήξη της παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Τέλος, παρά την παροδική πίεση που δημιουργεί στο κεφάλαιο κίνησης η σημαντική αύξηση του κατασκευαστικού αντικειμένου, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις πιστοποιήσεις & πληρωμές των δημοσίων έργων, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα έτη και να καταστεί αρνητικός μετά το 2028 (290 εκατ. το 2024, 240 εκατ. ευρώ το 2025, 160 εκατ. το 2026, 120 εκατ. ευρώ το 2027).