Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα διαπραγμάτευσης σε θετικό έδαφος, αν και οι επενδυτές ανησυχούν αν θα συνεχιστεί η μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές, ενώ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην κρίσιμη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για τις αμυντικές δαπάνες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με άνοδο 0,36% στις 548,56 μονάδες με τους περισσότερους τομείς να κινούνται ανοδικά.
Ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,44% στις 32.036 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,14% στις 8.039 μονάδες.
Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει οριακή άνοδο 0,03% στις 8.635 μονάδες.
Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,25% στις 38.753 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,35% στις 13.033 μονάδες.
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν την εβδομάδα υψηλότερα την Παρασκευή, αφού οι Γερμανοί νομοθέτες φέρεται να ήρθαν πιο κοντά σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του λεγόμενου κανόνα του φρένου χρέους της χώρας. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς κέρδισε την υποστήριξη του κόμματος των Πρασίνων για την αύξηση του δημόσιου δανεισμού ώστε να επιτραπεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Η πρόταση, η οποία απαιτεί αλλαγή του γερμανικού Συντάγματος, χρειάζεται την υποστήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών που εκλέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας. Η Μπούντεσταγκ αναμένεται να ψηφίσει για τη μεταρρύθμιση του χρέους την Τρίτη.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις αμερικανικές αγορές αυτή την εβδομάδα, αφού ο Dow σημείωσε τη χειρότερη εβδομάδα του από το 2023 την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να παλεύουν με την ταχέως μεταβαλλόμενη πολιτική δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πέρα από τις αυξανόμενες ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας.
Η αβεβαιότητα κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν η διόρθωση του χρηματιστηρίου θα μπορούσε να μετατραπεί σε bear market. Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν νωρίς τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας ότι η απαισιοδοξία θα μπορούσε να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.
Η AstraZeneca θα αγοράσει την EsoBiotec για 1 δισ. δολάρια
Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας EsoBiotec για ποσό έως και 1 δισ. δολάρια για να προωθήσει τις φιλοδοξίες της στον τομέα της κυτταρικής θεραπείας. Οι μετοχές της AstraZeneca σημείωσαν άνοδο 0,6% μετά την ανακοίνωση.
Η πλατφόρμα EsoBiotec Engineered NanoBody Lentiviral βοηθά στην επίθεση του καρκίνου στο εσωτερικό του σώματος, προσφέροντας στους ασθενείς πιθανές «μετασχηματιστικές κυτταροθεραπευτικές θεραπείες» σε μόλις λίγα λεπτά, σε αντίθεση με την τρέχουσα διαδικασία, η οποία διαρκεί εβδομάδες, δήλωσε η AstraZeneca.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η AstraZeneca αγοράζει όλα τα ανεξόφλητα μετοχικά κεφάλαια της EsoBiotec σε μετρητά και χωρίς χρέος, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής πληρωμής 425 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και έως και 575 εκατομμυρίων δολαρίων σε συνάρτηση με αναπτυξιακά ορόσημα.
«Η EsoBiotec θα επιταχύνει και θα επεκτείνει τον αντίκτυπο των πρόσφατων επενδύσεών μας και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της φιλοδοξίας μας να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό της κυτταρικής θεραπείας», ανέφερε σε δήλωσή της η Susan Galbraith, εκτελεστική αντιπρόεδρος της ογκολογικής αιματολογικής έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca.
Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ανέβηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις κινεζικές μετοχές μετά την ανακοίνωση από την κινεζική κυβέρνηση ενός «ειδικού σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της κατανάλωσης» για την αναζωογόνηση της κατανάλωσης μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων.
Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή περιλάμβαναν σχέδια για τη σταθεροποίηση της αγοράς μετοχών και ακινήτων και την αύξηση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα.