Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2% την Τετάρτη, καθώς τα κυβερνητικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν αυστηρότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων, ενώ οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ και τον αντίκτυπο των δασμών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ έκλεισαν με άνοδο 1,39 δολαρίων ή 2% στα 70,95 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) κέρδισαν 1,43 δολάρια ή 2,2%, φτάνοντας τα 67,68 δολάρια το βαρέλι.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Η αύξηση ήταν μικρότερη από την πρόβλεψη των αναλυτών για 2 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για μείωση 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών, ενώ και τα αποθέματα αποσταγμάτων παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση από την αναμενόμενη. «Αυτή την εβδομάδα, η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο, ενώ η μείωση των αποθεμάτων βενζίνης και ντίζελ ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις», δήλωσε ο Josh Young, Διευθυντής Επενδύσεων στην Bison Interests. «Αυτό υποδηλώνει ισχυρότερη ζήτηση και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου».
Τις τελευταίες ημέρες, τα συμβόλαια αργού έχουν ενισχυθεί από την αποδυνάμωση του δολαρίου και από τη μετατόπιση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) από προηγούμενες εκτιμήσεις για υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου το 2025, σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS, Giovanni Staunovo. Ο δείκτης δολαρίου κινήθηκε κοντά σε χαμηλό πενταμήνου έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και μια πιθανή εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Αν και τα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού προσέφεραν κάποια ανακούφιση στους επενδυτές, οι επιθετικοί δασμοί του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να αυξήσουν το κόστος των περισσότερων αγαθών τους επόμενους μήνες. Ορισμένοι έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ άλλοι έχουν καθυστερήσει ή πρόκειται να εφαρμοστούν αργότερα. Οι αγορές ανησυχούν ότι οι δασμοί μπορεί να αυξήσουν τις τιμές για τις επιχειρήσεις, να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και να υπονομεύσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη, πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη.
«Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, η αδυναμία των αμερικανικών χρηματιστηρίων και οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των δασμών σε βασικούς παίκτες της πετρελαϊκής αγοράς, όπως η Κίνα, εισάγουν πρόσθετη αβεβαιότητα και αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συνεχίσουν να τροφοδοτούν πτωτικό κλίμα, περιορίζοντας τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Hassan Fawaz, πρόεδρος και ιδρυτής της χρηματιστηριακής GivTrade. Σήμερα, ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2025, αναφέροντας ότι η αεροπορική και οδική κυκλοφορία θα στηρίξουν την κατανάλωση.
«Οι εμπορικές εντάσεις αναμένεται να συμβάλουν στη μεταβλητότητα καθώς οι εμπορικές πολιτικές συνεχίζουν να διαμορφώνονται. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να προσαρμοστεί», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του. Ο Οργανισμός δημοσίευσε επίσης στοιχεία που δείχνουν αύξηση της παραγωγής κατά 363.000 βαρέλια ημερησίως από τον ΟΠΕΚ+ τον Φεβρουάριο, με επικεφαλής την αύξηση του Καζακστάν, το οποίο δεν συμμορφώνεται πλήρως με τις ποσοστώσεις παραγωγής του OΠΕΚ+.