Η τιμή του αλουμινίου και του χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμεινε κοντά στα πρόσφατα υψηλά της την Τετάρτη, μετά την επιβολή των δασμών 25% από τις ΗΠΑ, οι οποίοι προκάλεσαν αντίποινα από τον Καναδά και την Ευρώπη.
Οι έμποροι αυξάνουν τις τιμές των ευρέως χρησιμοποιούμενων βιομηχανικών μετάλλων στις ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά από μια εκστρατεία που υποσχέθηκε ένα ευρύ φάσμα δασμών.
Ο Τραμπ σκοπεύει να προστατεύσει τους Αμερικανούς παραγωγούς χάλυβα και αλουμινίου αποκαθιστώντας αποτελεσματικούς δασμούς 25% για όλες τις εισαγωγές των μετάλλων και επεκτείνοντας τους δασμούς σε εκατοντάδες προϊόντα που προκύπτουν από αυτά.
Οι τιμές των μετάλλων στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν την Τρίτη όταν η ένταση μεταξύ των Αμερικανών και των Καναδών αξιωματούχων αυξήθηκε. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να διπλασιάσει τους δασμούς προς τον βόρειο γείτονά του στο 50% αφού η επαρχία του Οντάριο αντέτεινε επιβάλλοντας δασμούς στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις ΗΠΑ.
Οι δύο πλευρές αργότερα υποχώρησαν, αποσύροντας τους δασμούς 50% στα μέταλλα και τις δασμολογήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα οι τιμές να μειώσουν τα κέρδη τους. Η προμήθεια αλουμινίου στο U.S. Midwest με πληρωμή δασμών εκτοξεύτηκε σε ένα ιστορικό 45 σεντς ανά λίβρα την Τρίτη, ή περισσότερα από 990 δολάρια τον μετρικό τόνο, αυξάνοντας σχεδόν 20% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Αργότερα, υποχώρησε και έκλεισε στα 41 σεντς. Έχει αυξηθεί πάνω από 70% από την αρχή του 2025.
Το συμβόλαιο Μαϊου αυξήθηκε κατά 1,3%, σύμφωνα με ένα προηγούμενο ρεκόρ. Οι καταναλωτές που αγοράζουν αλουμίνιο στην φυσική αγορά πληρώνουν συνήθως την τιμή αναφοράς του αλουμινίου στο Λονδίνο Metal Exchange, συν μια προμήθεια που καλύπτει φόρους, μεταφορικά έξοδα και έξοδα διαχείρισης.
Στην αγορά χάλυβα, οι τιμές έχουν επίσης εκτοξευθεί, με τις τιμές των HRC στο Midwest να αυξάνονται στα 945 δολάρια ανά σύντομο τόνο την Τετάρτη, καταγράφοντας αύξηση 37% από το τέλος Ιανουαρίου και το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2024. Ενώ το κόστος για τους αγοραστές αλουμινίου στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί, έχει μειωθεί αλλού, καθώς το μέταλλο αναμένεται να διοχετευτεί σε άλλες χώρες.
Στην Ευρώπη, η προμήθεια αλουμινίου στην φυσική αγορά με πληρωμή δασμών έχει μειωθεί στα 230 δολάρια ανά μετρικό τόνο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Έχει μειωθεί πάνω από 35% από την αρχή του 2025.