Το πετρέλαιο σημειώνει πτώση τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για έναν πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις επιβάρυναν την αγορά. Από την άλλη τα αισιόδοξα στοιχεία για τη μεταποίηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, οδήγησαν σε νέα αισιοδοξία για τη ζήτηση καυσίμων, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη από τους πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ παραμένει.
Το αργό πετρέλαιο μπρεντ αν και ξεκίνησε να διαπραγματεύεται ανοδικά στα 73 δολάρια το βαρέλι αυτή την ώρα καταγράφει απώλειες 0,48% στα 72,46 δολάρια, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 0,3% ενώ τώρα υποχωρεί 0,57% στα 69,36 δολάρια.
Μια έντονη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τροφοδότησε την αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία.
Τα επίσημα στοιχεία του Σαββάτου έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών τον Φεβρουάριο, καθώς οι νέες παραγγελίες και ο υψηλότερος όγκος αγορών οδήγησαν σε σταθερή αύξηση της παραγωγής. Οι επενδυτές παρακολουθούν την ετήσια κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Κίνας, η οποία αρχίζει στις 5 Μαρτίου, για περαιτέρω μέτρα στήριξης της ταλαιπωρημένης οικονομίας της.
Τον περασμένο μήνα, το Brent και το WTI σημείωσαν την πρώτη μηνιαία πτώση τους εδώ και τρεις μήνες, καθώς η απειλή δασμών από τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος και μείωσε την όρεξή τους για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου την Κυριακή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέφεραν ισχυρή στήριξη στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκαν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το έθνος του, μόλις δύο ημέρες μετά τη σύγκρουση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μαζί του και τη διακοπή της επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει ότι μπορεί να σώσει τη σχέση του με τον Τραμπ, αλλά ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόσθεσε ότι παρέμεινε έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πίστευε ότι και οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες.
Η δραματική αναμέτρηση έχει αυξήσει την προοπτική μιας αμετάκλητης ρήξης μεταξύ των δύο ηγετών και μιας πιθανής χωριστής ειρήνης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, ανέφερε σε σημείωμά της η αναλύτρια της RBC Capital Helima Croft.
«Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε ταχύτερη άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ιδίως εκείνων που εφαρμόζονται εξ ολοκλήρου μέσω εκτελεστικού διατάγματος», δήλωσε η Croft.
Από την άλλη, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια έχουν εγείρει ανησυχίες για τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων της, με ένα άλλο εργοστάσιο στη ρωσική πόλη Ούφα να φέρεται να έχει πάρει φωτιά.
Διαβάστε επίσης
Εργασία: Άχρηστες σε μια 5ετία οι μισές από τις top δεξιότητες