THEPOWERGAME
![Πετρέλαιο © 123RF](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2023/10/OIL.jpg)
Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές, ανακάμπτοντας από απώλειες άνω του 1% ενδοσυνεδρίακα, καθώς η προοπτική ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνέχισε να ασκεί καθοδική πίεση, ενώ οι προσδοκίες για αναστολή των νέων δασμών των ΗΠΑ ενίσχυσαν την αισιοδοξία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ μειώθηκαν κατά 13 σεντς ή 0,17% στα 75,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI υποχώρησε κατά 5 σεντς ή 0,07%, στα 71,32 δολάρια.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή ανταποδοτικών δασμών και άφησε επίσης να εννοηθεί ότι επίκεινται επιπλέον δασμοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι η αναστολή της εφαρμογής των δασμών μέχρι το δεύτερο τρίμηνο θα επιτρέψει την έναρξη διαπραγματεύσεων. «Είδαμε μια σημαντική ανάκαμψη των τιμών, λόγω της καθυστέρησης εφαρμογής των δασμών μέχρι τον Απρίλιο», δήλωσε ο Φιλ Φλιν, ανώτερος αναλυτής της Price Futures Group. «Αυτό θα δώσει χρόνο για διαπραγματεύσεις».
Το πετρέλαιο μπρεντ και το WTI σημείωσαν πτώση άνω του 2% την Τετάρτη, αφού ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασαν επιθυμία για ειρήνη σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες μαζί του και έδωσε εντολή σε αξιωματούχους των ΗΠΑ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες 24 ώρες φαίνεται να οφείλεται στη μετατόπιση της ανησυχίας από θέματα προσφοράς στην επάρκεια της αγοράς, ανέφερε ο αναλυτής της UBS, Τζοβάνι Σταούνοβο, προσθέτοντας ότι ορισμένοι επενδυτές αναμένουν αύξηση των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να διατηρηθούν εάν βρεθούν τρόποι παράκαμψης του τελευταίου πακέτου κυρώσεων των ΗΠΑ, καθώς η παραγωγή ρωσικού αργού αυξήθηκε ελαφρώς τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για την αγορά πετρελαίου.
Τα νέα από την Ουκρανία και τα στοιχεία των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου της Τετάρτης εξισορρόπησαν την άνοδο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να υιοθετήσει προσεκτική στάση στις μειώσεις επιτοκίων το 2025, δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Τζον Έβανς.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις εξαγωγές της μετά την εισβολή στην Ουκρανία σχεδόν πριν από τρία χρόνια έχουν διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Οι αναλυτές της ANZ δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω των πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών, καθώς επικράτησε αισιοδοξία ότι οι κίνδυνοι για την προσφορά αργού θα μειωθούν, δεδομένων των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Η αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, επηρέασε επίσης την αγορά. Τα αποθέματα αμερικανικού αργού αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA) που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Διαβάστε επίσης
Ο Xi Jinping βγάζει το σπαθί του οικονομικού πολέμου απ’ το θηκάρι
Super Bowl: Χρυσός τελικός 800 εκατ. διαφημιστικών εσόδων για τη Fox
Ζημιές άνω των 11 δισ. στην Ελλάδα από τις κλιματικές καταστροφές