THEPOWERGAME
![Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια © EPA/EMILIO NARANJO](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2022/06/EYRVPAIKA-XRIMATISTIRIA-e1654243396896-910x521.jpg)
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυριαρχούν μικτές τάσεις μετά το ιστορικό υψηλό της Πέμπτης, καθώς τα εταιρικά κέρδη, η νομισματική πολιτική και τα σημαντικά δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ παρέμεναν στο επίκεντρο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακές μεταβολές, με τις κύριες χρηματιστηριακές αγορές να κινούνται κυρίως σταθεροποιητικά. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,2%. O DAX στη Φρανκφούρτη κινείται οριακά όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι, ανάμεσδα στο κόκκινο και το πράσινο με περιορισμένες μεταβολές .
Οι μετοχές στην Ευρώπη έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά την Πέμπτη, εξαλείφοντας τις απώλειες της αρχής της εβδομάδας, όταν η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκάλεσε ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές.
Οι νέοι υψηλοί ήρθαν μετά από μια σειρά ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων και τη μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η κεντρική τράπεζα μείωσε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης και έδειξε ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις το 2025. Ωστόσο, αναθεώρησε και τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη Βρετανία, μειώνοντας την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2025 από 1,5% σε 0,75%.
Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι ακόμα κι αν η Βρετανία καταφέρει να αποφύγει το καθεστώς δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και άλλης μεγάλης οικονομίας «θα έχει επίδραση» στη Βρετανία.
Την Παρασκευή, ανακοινώνονται στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Dow Jones αναμένουν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας εκτός γεωργίας θα έχει επιβραδυνθεί σε 169.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, από τις 256.000 θέσεις που προστέθηκαν τον Δεκέμβριο. Η έρευνα του Dow Jones έδειξε επίσης ότι οι οικονομολόγοι περιμένουν το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ να παραμείνει σταθερό στο 4,1%.
Στην Ευρώπη, η Γερμανία ανακοίνωσε βουτιά στην παραγωγή και άνοδο στις εξαγωγές τον Δεκέμβριο. Οι εταιρικές ανακοινώσεις θα συνεχιστούν στην Ευρώπη την Παρασκευή, με αρκετές εταιρείες, να ενημερώνουν τους επενδυτές για τα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ασία, οι αγορές ήταν μικτές, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονταν την πρώτη μείωση επιτοκίων στην Ινδία έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια και τα οικονομικά δεδομένα από την Ιαπωνία.
Διαβάστε επίσης
Η&Μ: Η Arket ανοίγει δρόμο για νέο κύκλο επενδύσεων στην Ελλάδα
Γιατί η Total Energies δεν θέλει να αγοράσει LNG από την Venture Global