THEPOWERGAME
Το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα αποτελούν «υποκατάστατο» του χαλκού – και όχι του χρυσού όπως θεωρούν οι περισσότεροι – ως μέσον προστασίας απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό, επισημαίνει η Goldman Sachs.
Ο πληθωρισμός ακολουθεί παγκοσμίως ανοδική πορεί καθώς η διεθνής οικονομία εξέρχεται από την κρίση της πανδημίας, γεγονός που θα αναγκάσει τις απανταχού κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν σταδιακά ρότα από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθούσαν στις ΗΠΑ.
Ενδικτός της κατάστασης αυτής είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, έσπασε το φράγμα του 3,1% τον Απρίλιο,
Παροδοσιακά, ο χρυσός, όπως και τα κρυπτονομίσματα τον τελευταίο χρόνο, θεωρούνται από τους επενδυτές ως «ασφαλή καταφύγια» έναντι της ανόδου των τιμών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 200 δολάρια η ουγκιά από τις αρχές Απριλίου, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου.
Στην αγορά κρυπτονομισμάτων παρατηρούνται έντονα σκαμπανεβάσματα, με την αξία του Bitcoin να είναι κατά 25% υψηλότερη σε σχέση με τις αρχές του έτους, αλλά και 25% χαμηλότερα συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνών για τα εμπορεύματα της Goldman Sachs, Τζεφ Κάρι, μιλώντας στο CNBC, οι επενδυτές θα πρέπει να βλέπουν τα κρυπτονομίσματα όχι ως υποκατάσταστο του χρυσού, αλλά ως μία επένδυση παρόμοια με τον χαλκό.
Όπως επισημαίνει, παρατηρώντας τη διασύνδεση Bitcoin και χαλκού, βλέπουμε ότι και τα δύο στοιχεία ενεργητικού είναι ριψοκίνδυνη προστασία (risk on) έναντι του πληθωρισμού, συγκριτικά με τον χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο (risk off).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του χαλκού σκαρφάλωσε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στα μέσα Μαΐου, καταγράφοντας εν συνεχεία μία απότομη «βουτιά» προς τα τέλη του μήνα, για να ανακάμψει εκ νέου τις τελευταίες ημέρες.
«Υπάρχει καλός και κακός πληθωρισμός. Ο καλός πληθωρισμός είναι όταν η ζήτηση οδηγεί προς τα επάνω τις τιμές. Και εδώ είναι που μπορεί να προστατεύσει ο χαλκός, το Bitcoin ή το πετρέλαιο», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κάρι.
Ο «χρυσός προστατεύει έναντι του κακού πληθωρισμόυ, ο οποίος οφείλεται σε πιέσεις στην προσφορά, όπως οι ελλείψεις μικροεπεξεργαστών και άλλων βασικών υλών. Εκεί χρειαζόμαστε τον χρυσό ως μέσο προστασίας» κατέληξε χαρακτηριστικά.