THEPOWERGAME
Με την προσδοκία έλευσης των κεφαλαίων από την Ευρώπη, 7,8 δισ. ευρώ μόνο για φέτος έναντι 32 δισ. ευρώ συνολικά, αλλάζουν τα δεδομένα. Οι τράπεζες εμφανίζονται περισσότερο έτοιμες να μοχλεύσουν τα κεφάλαια αυτά 2 και 3 φορές και προς τούτο συντείνουν οι κινήσεις αυξήσεων κεφαλαίου.
Με μικρές διακυμάνσεις ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινούμενος κυρίως από τα ΕΛΠΕ, την Eurobank και την Πειραιώς κάνει στο ξεκίνημα το βήμα για τις 897 μονάδες και εν συνεχεία για ανακατάληψη προς τις 900 μονάδες. Alpha, Jumbo, Aegean και Ελλάκτωρ, αλλά και η μικρή εύρους αντίδραση στην Εθνική που ενισχύεται στα 2,59 ευρώ με άνοδο μόλις 0,2% (καμία σχέση με το χθεσινό +4%), αποτελούν το φρένο της αγοράς
Μέσα στο πρόγραμμα είναι το να βγουν ρευστοποιήσεις. Θυμίζουμε ότι η Alpha για έξι συνεδριάσεις δεν έχει διορθώσει ούτε μία φορά…
Η ΔΕΗ στα όρια των 9 ευρώ, φαίνεται ότι εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της διοίκησης, να προχωρεί μεθοδικά το σχέδιό της για την επόμενη μέρα της επιχείρησης, χωρίς να βιάζεται να δικαιολογήσει ένα πάρτι αποτιμήσεων που ήδη έχει φέρει τη ΔΕΗ σε κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Αντιθέτως υπάρχουν μετοχές που έχουν μείνει πίσω από το πρόσφατο ράλι, όπως η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, κάτω από τα 10 ευρώ ή η Τέρνα Ενεργειακή στα 11,72.
Στο ταμπλό, η επιφυλακτικότητα περισσεύει, ειδικά ως προς τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών. Οι οποίοι, όπως έδειξαν τα στοιχεία του περασμένου Απριλίου από περίπου 57% που συμμετείχαν στον τζίρο περιόρισαν τη θέση τους κοντά στο 51%, με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει καθαρά σε Έλληνες συναλλασσόμενους. Είναι προφανές ότι το ζωτικό στοιχείο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, οι ιδιώτες επενδυτές επιστρέφουν. Τα επιτόκια βρίσκονται στα όρια του μηδενός ή… υπό του μηδενός και οι εταιρείες παρά την κρίση έχουν πείσει ότι μπορούν να εξασφαλίσουν πέραν του ικανοποιητικού, μερισματικές αποδόσεις, που για το Χ.Α. ξεπερνούν το 8%.