THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου και να καταργήσει σταδιακά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου κυρώσεων, που στοχεύει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg.
Αυτά τα μέτρα αποτελούν μέρος της αντίδρασης του μπλοκ στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι προτεινόμενες κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης την επέκταση των περιορισμών σε επιπλέον πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, την αποκοπή περισσότερων τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και την επιβολή περαιτέρω ελέγχων εξαγωγών σε αγαθά στρατιωτικής χρήσης, αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι περιορισμοί στο αλουμίνιο αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά, με τα χρονοδιαγράμματα και την έκταση να παραμένουν υπό διαμόρφωση. Ένας οδικός χάρτης για τη μείωση των εισαγωγών LNG ενδέχεται επίσης να προταθεί, συνδυάζοντας ενδεχομένως κυρώσεις με κανονιστικά μέτρα. Αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ενδέχεται να αλλάξουν πριν από την επίσημη υιοθέτηση.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν ιστορικά διστακτικές στην εξάλειψη των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία λόγω της ενεργειακής εξάρτησής τους, αλλά οι μεταβαλλόμενες δυναμικές καθιστούν αυτήν την επιλογή πιο εφικτή. Η Ισπανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, που είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού LNG, είναι απίθανο να αντιταχθούν σε τιμωρητικά μέτρα. Αντίθετα, οι κυρώσεις στο ρωσικό αέριο μέσω αγωγών παραμένουν μη πρακτικές λόγω της εξάρτησης χωρών όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
Η ΕΕ έχει ήδη δει αυξημένες εισαγωγές LNG από τη Ρωσία, που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2024, λόγω της υψηλής ζήτησης και των περιορισμένων κυρώσεων σε αυτές τις προμήθειες. Αυτό υπογραμμίζει την πρόκληση της ΕΕ να ισορροπήσει μεταξύ των ενεργειακών της αναγκών και της στρατηγικής κυρώσεων. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν από κοινού στοχεύσει ορισμένα έργα LNG της Ρωσίας, αλλά αυτές οι ενέργειες δεν έχουν περιορίσει σημαντικά την όρεξη της Ευρώπης για ρωσική ενέργεια.
Στον τομέα του αλουμινίου, η Ρωσία ήταν άλλοτε βασικός προμηθευτής της Ευρώπης, καλύπτοντας το 6% των εισαγωγών. Ωστόσο, οι αποστολές έχουν μειωθεί στο μισό από το 2022, λόγω αυτοκυρώσεων από κατασκευαστές και αλλαγών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Κίνα έχει γίνει ο κύριος αγοραστής του ρωσικού αλουμινίου και η επίδραση μιας ευρωπαϊκής απαγόρευσης θα εξαρτηθεί από το αν αυτές οι ποσότητες μπορούν να ανακατευθυνθούν. Επιπλέον, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει οντότητες τρίτων χωρών, όπως αυτές στην Κίνα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βοηθούν τη Ρωσία να αποκτήσει τεχνολογίες όπλων. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν το κλείσιμο παραθύρων στους υφιστάμενους περιορισμούς και την επιβολή υψηλότερων δασμών σε ρωσικά γεωργικά προϊόντα και λιπάσματα.
Το νέο πακέτο κυρώσεων, που σηματοδοτεί τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποσκοπεί στο να απομονώσει περαιτέρω τη Μόσχα οικονομικά και να περιορίσει την ικανότητά της να συντηρήσει την πολεμική της προσπάθεια. Το τελικό πακέτο αναμένεται να υιοθετηθεί τον επόμενο μήνα.
Διαβάστε επίσης
Έρχονται αυξήσεις τουλάχιστον 15% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Σούπερ Μάρκετ: 9 δισ. ευρώ ξοδέψαμε μόνο για τρόφιμα
ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ξεκινούν εργασίες πρόληψης πυρκαγιών κοντά σε δίκτυα