THEPOWERGAME
Η στερλίνα υποχώρησε στο πιο αδύναμο επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου εδώ και πάνω από έναν χρόνο, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για τις δημοσιονομικές και πληθωριστικές προοπτικές της Βρετανίας οδηγούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε πτώση.
Η στερλίνα υποχώρησε έως και 0,6% στα 1,2294 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023. Οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης βλέπουν ότι η μεταβλητότητα στο νόμισμα θα παραμείνει αυξημένη τις επόμενες ημέρες, με έναν μετρητή του μακροπρόθεσμου κλίματος της αγοράς προς τη στερλίνα να φτάνει στο πιο πτωτικό επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.
Η πτώση του νομίσματος έρχεται παρά την απότομη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά. Συνήθως τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν την ελκυστικότητα ενός νομίσματος, οπότε η πτώση αυτήν τη φορά μπορεί να είναι ενδεικτική της φυγής κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Οι κινήσεις αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως «μικροεπανάληψη» της κατάρρευσης της βρετανικής αγοράς, που παρατηρήθηκε επί πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας το 2022, η οποία είδε τη λίρα να κατρακυλά σε χαμηλό ρεκόρ, έστειλε τις αποδόσεις των χρυσών ομολόγων στα ύψη και έσπρωξε τα συνταξιοδοτικά ταμεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ενώ η δομή της αγοράς έχει ενισχυθεί για να αποτραπεί η επανάληψη μιας κρίσης τέτοιας κλίμακας, οι traders φοβούνται ότι το ξεπούλημα θα μπορούσε να βαθύνει χωρίς τροποποιήσεις στα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης. Η άνοδος του κόστους δανεισμού ασκεί πίεση στην υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, καθώς το δημοσιονομικό περιθώριο των 9,9 δισεκατομμυρίων λιρών (12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που διαθέτει μειώνεται.
Η απόδοση των 30ετών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, ενώ τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων είναι τα υψηλότερα από το 2008. Εν τω μεταξύ, η απόδοση των μακροπρόθεσμων ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό αυξήθηκε στο 2% για πρώτη φορά από το 2022.
Η αναταραχή στα ομόλογα της Βρετανίας ξυπνά τη μνήμη της κρίσης χρέους του 1976
Η τελευταία αναταραχή στα ομόλογα της Βρετανίας έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την πανωλεθρία του μίνι προϋπολογισμού της Λιζ Τρας, αλλά ένας παραλληλισμός με την κρίση χρέους της δεκαετίας του 1970 θα ήταν ίσως πιο εύστοχος.
Τις τελευταίες ημέρες το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκτοξευθεί και η λίρα έχει καταρρεύσει -ένας σπάνιος συνδυασμός, που μπορεί να σηματοδοτήσει ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα της κυβέρνησης να συγκρατήσει το δημόσιο χρέος και να ελέγξει τον πληθωρισμό. Συνήθως οι υψηλότερες αποδόσεις θα στήριζαν ένα νόμισμα.
Αυτή είναι η ανάλυση του πρώην ρυθμιστή επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας Martin Weale, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει στη λιτότητα για να καθησυχάσει τις αγορές ότι θα αντιμετωπίσει το κλιμακούμενο βάρος του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν το κλίμα δεν αλλάξει.
Ο Weale δήλωσε ότι τα γεγονότα απηχούν τον «εφιάλτη» της κρίσης χρέους του 1976, που ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διάσωση. Η τρέχουσα άνοδος του κόστους του χρέους απειλεί επίσης να εξανεμίσει το ισχνό απόθεμα 9,9 δισεκατομμυρίων λιρών (12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς έναντι των δημοσιονομικών της κανόνων και να δημιουργήσει αστάθεια εν όψει της επίσημης δημοσιονομικής ενημέρωσης στις 26 Μαρτίου.
Άλλοι οικονομολόγοι και επενδυτές απέδωσαν τις κινήσεις της αγοράς στον σκεπτικισμό γύρω από την υπόσχεση των Εργατικών να χρηματοδοτήσουν μια μεγάλη αύξηση των δαπανών με την ταχύτερη ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης
Νέες ισορροπίες στην αγορά των γραφείων
Πολυτελή ρολόγια: Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές στα μεταχειρισμένα
Οι κατασκευαστές τσιπ και η επόμενη κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού