THEPOWERGAME
Στη Γερμανία μια επικείμενη εκλογική αναμέτρηση τον Φεβρουάριο στη σκιά μιας ισχυρής πολιτικής αναταραχής, η αύξηση της ανεργίας και μια αυτοκινητοβιομηχανία σε κρίση μπορεί να μην φαίνονται ως συνταγή για την επιτυχία στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης φέτος που αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης, αλλά μια ματιά στις προβλέψεις των εταιρικών κερδών λέει μια διαφορετική ιστορία.
Οι εταιρείες που απαρτίζουν τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη DAX στη Γερμανία αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη στα κέρδη ανά μετοχή άνω του 10% το 2025, την υψηλότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών, σύμφωνα με στοιεχέια του Bloomberg Intelligence.
Ο δείκτης των 40 εισηγμένων, που περιλαμβάνει κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BMW AG, η Mercedes-Benz Group AG και η Volkswagen AG, είναι ο μόνος ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών που αναμένεται να καταγράψει διψήφιο ποσοστό αύξησης, περισσότερο από το 7,1% που αναμένεται για τον ευρύτερο πανευρωπαικό δείκτη Stoxx Europe 600 και μπροστά από το 8,8% που αναμένεται για τον δείκτη CAC 40 της Γαλλίας.
Ορισμένοι περιορισμοί ισχύουν, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές μετοχών της BI, Κάιντι Μεντ και Λορέν Ντουγιέ. Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από μια ανάκαμψη στους τομείς που είναι ευαίσθητοι στην οικονομία και στους κυκλικούς τομείς, και — το πιο κρίσιμο — στη βιομηχανία αυτοκινήτων της Γερμανίας, η οποία ενδέχεται να μην υλοποιηθεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο, δήλωσε ο Ντουγιέ.
“Αυτό δεν είναι εγγυημένο”, είπαν, επισημαίνοντας κινδύνους όπως η υψηλή έκθεση της Γερμανίας στην Κίνα, οι πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου που θα μπορούσαν να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο της χώρας και η πιθανότητα επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.
Δεν περνάει μέρα χωρίς άσχημα νέα για τη γερμανική οικονομία. Σχέδια για λουκέτα σε εργοστάσια, μειώσεις προσωπικού,αύξηση του κόστους παραγωγής και πληθωρισμός. Η κρίση στην γερμανική οικονομία απασχολεί καθημερινά τους πολίτες και θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα για τιςγερμανικές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, αναφέρει η Deutsche Welle.
Το κλίμα απαισιοδοξίας φρενάρει την οικονομία στη Γερμανία, αλλά οι μετοχές ανεβαίνουν
Για τις προοπτικές και τις προκλήσεις της γερμανικής οικονομίας το 2025 μίλησε στον ραδιοσταθμό DLF ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας στο Βερολίνο (DIW).
«Η γερμανική οικονομία θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές. Αυτό βέβαια είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Γερμανίας. Οι εξαγωγές αποτελούν τη βάση της ευημερίας που έχουμε σήμερα στη χώρα. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις διαθέτουν ευρεία βάση κα μπορούν να διαφοροποιούν τους κινδύνους, να συμμετέχουν στην ισχυρότερη ανάπτυξη στην Κίνα, την Ινδία ή σε άλλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην Κίνα. Η αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα, έκανε αυτό το λάθος τα τελευταία 20 χρόνια, αναλαμβάνοντας υπερβολικά πολλά ρίσκα εκεί. Οι γερμανοί κατασκευαστές μπορούν να επενδύσουν και σε άλλες αγορές, όπως η ινδική για παράδειγμα, έτσι ώστε αν η Κίνα επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς σε γερμανικά προϊόντα, να μην υπάρξουν μεγάλες στρεβλώσεις».
Επιζήμια κυβερνητική οικονομική πολιτική στη Γερμανία
Ο Μαρσέλ Φράτσερ αναφέρθηκε στο πώς η γερμανική οικονομία μπορεί να επανέλθει στη σωστή τροχιά, αλλά και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
«Δύο πράγματα είναι απαραίτητα: Πρώτον, περισσότερη εμπιστοσύνη και βεβαιότητα. Η οικονομία είναι κατά 80% ψυχολογία. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα σήμερα στη Γερμανία είναι αυτή η απίστευτη απαισιοδοξία. Όχι μόνο μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι περιορίζουν την κατανάλωση και ενισχύουν την αποταμίευση». Όπως επισημαίνει ο Γερμανός οικονομολόγος, οι γερμανικές επιχειρήσεις πρέπει να πιστέψουν ότι έχουν μια ξεκάθαρη προοπτική για να προχωρήσουν σε επενδύσεις με μια βεβαιότητα για το μέλλον.
«Δεύτερον, είναι απαραίτητο είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια ενεργή οικονομική πολιτική, με καλύτερο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρίες και καταναλωτές. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, μια οικονομική πολιτική που φρενάρει είναι επιζήμια και αυτό βιώνουμε αυτή την εποχή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η νέα γερμανική κυβέρνηση να ψηφίσει το συντομότερο τον προϋπολογισμό, καλλιεργώντας έτσι ένα κλίμα εμπιστοσύνης.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιθανότατα θα εφαρμόσουν κάποιο “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” του 2024, κάτι που θα διευκολύνει τη σύγκριση των κερδών για φέτος, δήλωσε ο Ντουγιέ, ο οποίος προβλέπει ότι οι τράπεζες όπως η Deutsche Bank AG, ο βιομηχανικός γίγαντας Siemens AG, η εταιρεία λογισμικού SAP SE, η κατασκευάστρια αθλητικών ειδών Adidas AG και η πολυτελής αυτοκινητοβιομηχανία Porsche AG είναι πιθανό να παραδώσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ανάπτυξης. Πολλές αβεβαιότητες παραμένουν, όμως,πρόσθεσε.
“Μεσοπρόθεσμα, το ΑΕΠ της Γερμανίας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας ακόμη χρονιάς συρρίκνωσης, οπότε η σαφήνεια στη ηγεσία της κυβέρνησης και η δέσμευση για δημοσιονομική επέκταση θα είναι κρίσιμες για την αναζωογόνηση της επιβραδυνόμενης οικονομίας και της αποτίμησης του DAX”.
Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, έχουν αρχίσει να μειώνουν τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη των κερδών στην Ευρώπη για το 2025, αναφέρει το Bloomberg.
«Πιστεύουμε ότι οι μετοχές της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, για κάποιο διάστημα ακόμη», δήλωσε η Σόφι Γουόρικ της JP Morgan. «Από την θετική πλευρά, οι αποτιμήσεις και η τοποθέτηση είναι ήδη υποτονικές, και αυτό θα μπορούσε να φέρει μια ανάκαμψη μόλις οι κίνδυνοι από τους δασμούς, τα κέρδη και την γεωπολιτική κατάσταση αφομοιωθούν».
Διαβάστε επίσης
Οι ακριβότερες εμπορικές πιάτσες και τα νέα καταστήματα
Εστίαση: Γεμίζουν τα τραπέζια, όχι όμως τα ταμεία
Οι λεπτομέρειες των νέων επενδύσεων της AKTOR στις ΑΠΕ