THEPOWERGAME
![ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/03/xrimatistirio.jpg)
Η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές και οι «φθηνές» αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών μπορούν να καταστήσουν το 2025 την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική χρονιά για το εγχώριο Χρηματιστήριο. Ήδη, μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ανόδου για τον Γενικό Δείκτη Τιμών, που ακολούθησαν μία χρονιά πανδημίας που όμως εξελίχθηκε καλά στο τέλος και είχε μικρές απώλειες, η αγορά, ετοιμάζεται να εισέλθει στο 2025 με νέα δεδομένα.
Τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν την αρχή της πανδημίας, δηλαδή από το τέλος του 2020 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2024, ο γενικός δείκτης έγραψε κέρδη της τάξης του 80%. Δηλαδή, από τις 808 μονάδες στο τέλος του 2020, η αγορά έφτασε στις 1.450 μονάδες στο τέλος του 2024, ενώ είχε βρεθεί και πιο ψηλά, στις 1.502 μονάδες (Μάιος 2024). Το 2023 ήταν εξαιρετική χρονιά με άνοδο σχεδόν 40%. Το 2025 ενισχύθηκε άνω του 13%.
Ο τζίρος προοδευτικά έχει ενισχυθεί σημαντικά και πλέον οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ανέρχονται στα 139 εκατ. ευρώ περίπου. Τη μεγαλύτερη άνοδο το 2024, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, έγραψε η μετοχή της ΤΙΤΑΝ κατά 84,6% λόγω της εισαγωγής της θυγατρικής στη Νέα Υόρκη, ακολουθεί η Κρι Κρι με 60,2%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 38,3% λόγω της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar, o ΟΛΠ με 29%, η Σαράντης 28%, η Cenergy άνω του 27%, η Coca Cola σχεδόν 22% και ο ΑΔΜΗΕ με 17%. Καλές ήταν και οι επιδόσεις των τραπεζών με την Eurobank να ενισχύεται 38%, την Εθνική 20%, την Πειραιώς επίσης 20% και την Alpha Bank μόλις 3%.
Αναβάθμιση ενόψει στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Όπως σχολιάζουν αναλυτές, το 2025 ο κύριος καταλύτης για το Χ.Α θα είναι η αναβάθμιση της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάρτιο αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου FTSE Russell προκειμένου να φανεί αν το Χ.Α πληροί τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του στις ώριμες αγορές.
Πάντως, ανεξάρτητα από το τι θα πράξει ο FTSE Russell, το Χ.Α περιμένει κινήσεις και από άλλους οίκους αξιολόγησης. Να σημειωθεί πως στελέχη της αγοράς λένε πως η διαδικασία μέχρι την αναβάθμιση ίσως πάρει από 6 μήνες έως και 18 μήνες. Οι επενδυτικοί οίκοι, με την εξαίρεση της Moody’s έχουν ήδη αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Η ίδια η Moody’s εκτιμάται ότι θα το κάνει στο πρώτο τρίμηνο του 2025 ή αργότερα. Από τους άλλους οίκους, η Scope Ratings έδωσε πρόσφατα βαθμολογία κατά μία βαθμίδα υψηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και άλλοι οίκοι το 2025.
Οι πάροχοι δεικτών FTSE Russell και S&P DJI έχουν ήδη εντάξει το Χ.Α σε watch list για μετάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές και απομένει να το πράξει και η MSCI που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος δεικτών, ακολουθούμενος από το 70% των παθητικών κεφαλαίων (passive funds) παγκοσμίως. Είναι επομένως αναμενόμενη η μετάταξη του Χ.Α στις ανεπτυγμένες αγορές το 2026, γεγονός που είναι πιθανό να μην ευεργετήσει την εγχώρια αγορά, καθώς ο συντελεστής στάθμισης θα είναι κατά πολύ μικρότερος εκείνου που τώρα απολαμβάνει ως ενταγμένο στις αναπτυσσόμενες αγορές, με αποτέλεσμα αρκετά passive funds να αποφύγουν τις τοποθετήσεις σε αυτό. Όμως, είναι πιθανό να το πράξουν πολλές άλλες κατηγορίες επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα, όπως τα sovereign funds κ.α., με το άκουσμα της επανόδου του Χ.Α στις ανεπτυγμένες αγορές όπου ανήκε ως το 2013 ως χρηματιστήριο χώρας μέλους της Ευρωζώνης.
Αποτιμήσεις μετοχών
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι ελκυστικά τιμολογημένο σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται με P/E 10 και δείκτη P/BV 1,4 σύμφωνα με τα εκτιμώμενα μεγέθη για το 2024. Στις τράπεζες, ο δείκτης P/E είναι στο 6,1 και η σχέση P/BV μόλις 0,84. Την ίδια ώρα, στον δείκτη S&P 500 στις ΗΠΑ το P/E φτάνει το 28 και ο δείκτης P/BV το 5. Στην Ευρώπη ο δείκτης Dax στη Γερμανία που περιλαμβάνει εταιρείες με υψηλή εξωστρέφεια, διαπραγματεύεται με P/E 16,2 και P/BV 1,6 και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με P/E 15,5 και P/BV 1,9. Είναι πρόδηλο επομένως τo discount για τους ελληνικούς τίτλους σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς και ακόμη περισσότερο σε σχέση με τους αμερικανικούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διαχειριστές θα σπεύσουν να τοποθετήσουν νέα διαθέσιμα σε ελληνικούς τίτλους, καθώς η ρηχότητα που το χαρακτηρίζει, αποθαρρύνει συχνά τη συμμετοχή αρκετών διεθνών επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Διαβάστε επίσης
Ανάρπαστο στην Ελλάδα το Starlink του Έλον Μασκ
Τα “ψιλά γράμματα” στο Σπίτι μου 2
Οι λεπτομέρειες των νέων επενδύσεων της AKTOR στις ΑΠΕ