THEPOWERGAME
Πάνω από 515 εκατ. ευρώ συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των πακέτων στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, διακινώντας περισσότερα από 17 εκατ. κομμάτια στα 20 ευρώ, αλλά και λόγω του rebalancing του FTSE Russell επηρεάζοντας στο κλείσιμο την Eurobank αλλάζοντας χέρια στο τέλος περί τα 7 εκατ. κομμάτια, στην Άλφα έγιναν 4 εκατ., στην ΕΤΕ 2 εκατ. και στην Πειραιώς 1 εκατ. κομμάτια. Η αγορά δείχνει να κρατάει την περιοχή άνω των 1.450 μονάδων, κλείνοντας στις 1.452 και με απώλειες μόλις 0,26%.
Αυτό, όταν στα ξένα χρηματιστήρια επικρατεί ανασφάλεια στις τελευταίες μέρες του χρόνου, διορθώνοντας σχεδόν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα. Κοντά στο 1% η πτώση στον Dax, ενώ με οριακές απώλειες κινείται αυτή την ώρα ο Dow, στις 42.313 μονάδες. Οι επενδυτές στην Ευρώπη ανησυχούν όταν ακούν τον Τραμπ να καλεί τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψουν το εμπορικό κενό με τις ΗΠΑ το οποίο ξεπερνάει τα 130 δις. ευρώ, διαφορετικά θα επιβληθούν δασμοί. Από την άλλη, οι επενδυτές στις ΗΠΑ ανησυχούν για το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει με shut down αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.
Απώλειες 1,14% κατέγραψε το Χρηματιστήριο την εβδομάδα, ενώ από την αρχή του χρόνου ο δείκτης ενισχύεται 12,32%, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 103 δισ. ευρώ.
Καταλύτες για την επόμενη χρονιά θα παραμείνουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις με το ρίσκο ωστόσο να γέρνει προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων, σχολιάζει η Beta Χρηματιστηριακή στην εβδομαδιαία ανάλυσή της. Η πολιτική δασμών που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ απέναντι στις κυριότερες χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές σχέσεις σίγουρα θα έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το άκουσμα της στις αγορές. Η Ευρώπη τέλος, έχει μπροστά τις εκλογικές αναμετρήσεις στις κυριότερες οικονομίες της που θα επηρεάσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον βάζοντας ένα στοιχείο αναστολής αρχικά μέχρι την ολοκλήρωση των πολιτικών διαδικασιών.
Οι πολιτικές αλλαγές στις βασικές οικονομίες που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική πολιτική, τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και τη σταθερότητα εντός της ΕΕ, επηρεάζοντας ενδεχομένως την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων. Στο εσωτερικό οι επιδόσεις των εταιριών θα παραμείνουν στο προσκήνιο με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο. Οι κινητήριες δυνάμεις της αγοράς θα είναι α) η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία άνω του 2% β) Η επιτάχυνση βασικών έργων υποδομών ή οικιστικών αναπτύξεων γ) η πιστωτική επέκταση.
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες του 2024 έβγαλαν «ουρές» σε ανάλογα εγχειρήματα που αναμένονται και το 2025 ενώ το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον θα εστιάσει και σε εγχειρήματα εισαγωγών εταιριών είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας.
Στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν πριν από το τέλος της χρονιάς θα φανεί το αν το Χρηματιστήριο Αθηνών θα αυτονομηθεί επαναπροσεγγίζοντας πάλι τις 1.500 μονάδες, την περιοχή δηλαδή που είχε κατακτήσει τον περασμένο Μάιο, δημιουργώντας νέα αφετηρία ενόψει του «άγνωστου» 2025, σημειώνουν οι χρηματιστές.
Με εξαίρεση την ΕΤΕ και την Eurobank, πτωτικά Πειραιώς και Άλφα, στα 3,89 με απώλειες 1,04% η πρώτη και στο 1,579 ευρώ η δεύτερη με οριακή πτώση. Στα 7,84 ευρώ η ΕΤΕ με άνοδο 0,80% και 0,63% η Eurobank, στα 2,25 ευρώ. Στα 20,56 ευρώ αναρριχήθηκε η ΜΟΗ, στα 14,85 ευρώ ο ΟΤΕ και στα 7,30 ευρώ τα ΕΛΠΕ. Από εκεί και πέραπτώση 3,3% για την Βιοχάλκο, στα 5,27 ευρώ, -1,6% η Aegean, στα 10,07, στα 11,60 υποχώρησε η ΔΕΗ, στα 32,18 η Coca Cola, κάτω και από τα 4,50 ευρώ πάλι η ΕΧΑΕ, στα 25,18 το Jumbo, απώλειες 1,1% ο Μυτιληναίος, στα 33,40.
Διαβάστε επίσης
Στο μικροσκόπιο για ξέπλυμα οι servicers
Bloomberg: Οι καλύτεροι προορισμοί για το 2025, ανάμεσά τους Πάρος και Αντίπαρος
Ανακύκλωση: Μπαίνει “φρένο” στην εισφοροδιαφυγή, τέλος του 2024 οι αλλαγές