THEPOWERGAME
Σταθερά επίπεδα κερδοφορίας θα διατηρήσουν οι τράπεζες το 2024, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα για τις προμήθειες και τις χρεώσεις αναμένεται να έχουν μικρή επίδραση, σύμφωνα με την AXIA. Η χρηματιστηριακή, αφού υπογραμμίζει ότι ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αυξηθεί κατά 26% από τις αρχές του 2024, προβλέπει ότι η κάθε τράπεζα θα μπορέσει να βρει τις κατάλληλες εναλλακτικές το 2025, προκειμένου να απορροφήσει τις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ.
Οι αναλυτές βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, έως και 55%, στις τραπεζικές μετοχές, με ώθηση – στήριξη από την οικονομική ανάπτυξη, την αυξανόμενη ζήτηση για δάνεια και τις στρατηγικές επιλογές των διοικήσεων. Η Axia δίνει τιμή στόχο στα 2,5 ευρώ για την Alpha Bank (περιθώρια ανόδου 55%), στα 3 ευρώ για τη Eurobank (+37%), στα 9,9 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (+28%), στα 6 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (+54%) και στα 6,20 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου (+36%). Παράλληλα, δίνει σύσταση buy για όλες τις τραπεζικές μετοχές.
«Βλέπουμε σημαντικό ανοδικό δυναμικό στις τιμές των μετοχών του κλάδου, υποστηριζόμενο από την οικονομική επέκταση, την αυξανόμενη ζήτηση πιστώσεων και τις στρατηγικές δράσεις. Οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν αποφασιστικά θετικές» αναφέρουν οι αναλυτές της AXIA. Στην έκθεση για τις τραπεζικές μετοχές δίνεται έμφαση στα ακόλουθα σημεία:
- Οι επιδόσεις των τραπεζών για το σύνολο του 2024 θα καταδείξουν τα σταθερά θεμελιώδη στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο.
- Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το NII θα επιδείξει ανθεκτικότητα ακόμη και όταν τα επιτόκια μειωθούν, ενώ τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες έχουν ήδη καταστεί βασική επιδίωξη. Επιπλέον, η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου κερδίζει έδαφος, με την πιστωτική επέκταση να αναδεικνύεται σε κρίσιμο κομμάτι στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης των τραπεζών.
- Οι τράπεζες, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα συνεχίσουν να ανταμείβουν τους μετόχους μέσω της επιτάχυνσης των ποσοστών πληρωμών από μερίσματα και επαναγορά μετοχών, τα οποία μπορούν να φθάσουν ακόμη και το 50% από τα κέρδη του 2024.
Τι φέρνει το 2025 για τις τράπεζες στην Ελλάδα
Τα ανθεκτικά ΝΙΙ στηρίζουν τα ισχυρά περιθώρια κέρδους, καθώς όλες οι τράπεζες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέφεραν σταθερή παραγωγή ΝΙΙ κατά το τρίμηνο. Οι αναλυτές της AXIA εκτιμούν ότι η παραγωγή NII θα παραμείνει ισχυρή το 2025 λόγω του ισχυρού όγκου δανείων, της επανεπένδυσης του χαρτοφυλακίου τίτλων και της αναχρηματοδότησης της χονδρικής χρηματοδότησης, καθώς το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό. Ενσωματώνοντας ένα τελικό επιτόκιο από την ΕΚΤ στο 2% για το 2025, 1,75% για το 2026 και 1,50% για το 2027, τα NIMs αναμένεται να παραμείνουν στο 2,4% κατά μέσο όρο για τον κλάδο, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ΕΕ που παραμένει στην περιοχή του 1,8%, για την επόμενη τριετία.
Σχολιάζοντας την πιστωτική επέκταση των τραπεζών, η Axia εκτιμά ότι η πιστωτική ανάπτυξη θα αποτελέσει κορυφαία εστίαση για τους επενδυτές το 2025. Η χρηματιστηριακή αναμένει ισχυρές χορηγήσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται πλέον σε φάση ανάπτυξης, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση μέσω κεφαλαιουχικών δαπανών, ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τον δανεισμό. Οι τράπεζες είναι έτοιμες να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο δανείων τους κατά 6% μεταξύ 2025 και 2027, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (3%). Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανεκμετάλλευτο δυναμικό των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, τα οποία θα δώσουν σημαντική ώθηση τόσο στην οικονομία όσο και την πιστωτική ανάπτυξη.
Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αναμένεται να αποτελέσουν βασική κινητήρια δύναμη για τις τράπεζες, από τη στιγμή που κινούνται σ’ ένα περιβάλλον μειωμένων επιτοκίων. «Αναμένουμε μια αυξητική τάση στα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες κατά τις απώτερες περιόδους λόγω του βελτιωμένου όγκου δανείων, καθώς και των καλύτερων προσδοκιών στα υπό Διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων (AUMs) των επιχειρηματικών κλάδων και των τραπεζικών ασφαλίσεων. Με εκτιμώμενο μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7% ετησίως, οι τράπεζες αναμένεται να καλύψουν τη διαφορά με τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ που αυξάνουν το σκέλος των εσόδων από προμήθειες με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3%.
Οι αναλυτές της Axia σημειώνουν ακόμη ότι οι τράπεζες έχουν καλύψει το χάσμα όσον αφορά τα κεφάλαια CET1 σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ, με τη συσσώρευση κεφαλαίων να συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες. Όλες οι τράπεζες επιδεικνύουν ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων, σχολιάζουν. Και εξηγούν ότι αυτό θέτει τις βάσεις για θετικές αποδόσεις, όπως η επαναγορά μετοχών και η αύξηση του δείκτη αποπληρωμής, αν και το βασικό σενάριο είναι οι αποφάσεις αυτές να ληφθούν σταδιακά. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας επέτρεψαν στις εισηγμένες τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτηση από το DTC (ως ποσοστό του CET1). «Συνολικά, θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο κάθε τράπεζα θα αξιοποιήσει το πλεονάζον κεφάλαιο θα αποτελέσει βασικό παράγοντα διαφοροποίησης» υπογραμμίζουν.
Ο βασικός «αστερίσκος» για την Axia όσον αφορά το τι φέρνει το 2025 στις ελληνικές τράπεζες, είναι ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, δεδομένου ότι η «μερίδα του λέοντος» των δανείων των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο είναι σε κυμαινόμενα επιτόκια. «Μια ταχύτερη μείωση των επιτοκίων θα δώσει επίσης λιγότερο χρόνο στις τράπεζες να προχωρήσουν στις στρατηγικές ανάπτυξής τους, επηρεάζοντας έτσι την κερδοφορία τους» αναφέρουν οι αναλυτές.
Διαβάστε επίσης
Μισθοί: Τα επαγγέλματα με τις υψηλότερες αυξήσεις το 2024
Metlen: Βαθαίνει το αποτύπωμά της στην Αφρική με νέα μονάδα στην Γκάνα
ΔΕΗ: Στο 10,34% ανέβηκε το ποσοστό της CVC