THEPOWERGAME
Στα 2.900 δολάρια θα φτάσει ο χρυσός μέχρι το τέλος του 2025, λέει η UBS, ακολουθώντας κοινή γραμμή με την Goldman Sachs που προέβλεψε ότι το πολύτιμο μέταλλο θα σκαρφαλώσει στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με τον Bloomberg, είναι πιθανό να υπάρξει μια περίοδος σταθεροποίησης λόγω του ισχυρότερου δολαρίου και των ανησυχιών για το ενδεχόμενο περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ να οδηγήσουν σε υψηλότερα επιτόκια πριν το πολύτιμο μέταλλο αρχίσει να ανεβαίνει ξανά, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της UBS, μεταξύ των οποίων οι Levi Spry και Lachlan Shaw. Οι ράβδοι θα αυξηθούν περαιτέρω, στα 2.950 δολάρια ανά ουγγιά, μέχρι το τέλος του 2026, ανέφεραν.
«Η αμερικανική κόκκινη σκούπα, το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον διαφοροποίησης και η αυξημένη παγκόσμια αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις τιμές», ανέφεραν οι αναλυτές. Τα κέρδη «θα πρέπει να οδηγηθούν από τις συνεχιζόμενες στρατηγικές κατανομές χρυσού και τις αγορές του επίσημου τομέα σε ένα σκηνικό υψηλής μακροοικονομικής μεταβλητότητας και επίμονων γεωπολιτικών κινδύνων», ανέφεραν.
Ο χρυσός υπήρξε ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις το 2024
Ο χρυσός υπήρξε ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις το 2024, σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ πριν από μια υποχώρηση μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς το δολάριο σημείωσε άνοδο. Η από έτος σε έτος πρόοδος έχει υποστηριχθεί από τη συσσώρευση των κεντρικών τραπεζών, τη στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς τη νομισματική χαλάρωση και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά στα 2.630 δολάρια ανά ουγγιά και έχει σημειώσει άνοδο 28% φέτος.
Η UBS επισήμανε επίσης περισσότερες αγορές από τις νομισματικές αρχές. «Ο επίσημος τομέας, ο οποίος τείνει να αγοράζει φυσικές ράβδους χρυσού, είναι πιθανό να συνεχίσει να προσθέτει στα αποθέματα, για λόγους διαφοροποίησης και εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και κινδύνων κυρώσεων», ανέφερε. «Τα αποθέματα χρυσού πολλών κεντρικών τραπεζών παραμένουν μικρά ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού».
Διαβάστε επίσης
Olivier Micheli (Data4): Η Ελλάδα το πιο φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις στην τεχνολογία
Η αποτυχία των σταθμών υδρογόνου στην Καλιφόρνια