THEPOWERGAME
«Προβλέπουμε ότι οι πωλήσεις γ΄ τριμήνου για τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ θα αυξηθούν κατά 0,5% σε ετήσια βάση στα 666,7 εκατ. ευρώ λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ» αναφέρουν αναλυτές της Axia, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα προκειμένου η εισηγμένη να ανακοινώσει αποτελέσματα (σ.σ. Πέμπτη 7/11 πριν από το Χρηματιστήριο).
«Αναμένουμε EBITDA 2,1% υψηλότερα σε ετήσια βάση στα 158,8 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τα καθαρά κέρδη στα 85,4 εκατ. ευρώ έναντι 86,8 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2023» συνεχίζουν οι αναλυτές της Axia.
Οι επιδόσεις της TITAN στην Ελλάδα
Η ισχυρή δυναμική της ελληνικής αγοράς συνεχίστηκε το γ’ τρίμηνο του 2024, με τη ζήτηση τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα να παραμένει σταθερή (έργα υποδομής). Οι πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 2% για το τρίμηνο στα 103,7 εκατ. ευρώ.
Η κερδοφορία, ωστόσο, αναμένεται να επηρεαστεί από τις χαμηλότερες τιμές εξαγωγών, με το περιθώριο EBITDA της περιοχής να μειώνεται στο 13,9% έναντι 15,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά, αναμένουμε EBITDA, χαμηλότερα στο τρίμηνο στα 14,4 εκατ. ευρώ έναντι 15,7 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 23.
Λόγω της ανανέωσης του ΟΛΠ σε υψηλότερες τιμές το περασμένο καλοκαίρι, ο αντίκτυπος από τα ενεργειακά έξοδα στο γ’ τρίμηνο θα πρέπει να έχει ετησιοποιηθεί, επομένως δεν δημιουργεί πρόσθετους αντίξοους παράγοντες.
Αύξηση εσόδων της TITAN στις ΗΠΑ
Η Axia αναμένει ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ θα έχει διατηρήσει σταθερά επίπεδα παρά τις κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του τριμήνου και την εξασθένηση της ζήτησης νέων οικιστικών έργων ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων.
«Για τον σκοπό αυτό, προβλέπουμε ότι τα έσοδα στην περιοχή για το τρίμηνο θα ανέλθουν σε 376,6 εκατ. ευρώ (+2% σε ετήσια βάση). Όσον αφορά την κερδοφορία, εκτιμούμε ότι τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 88,9 εκατ. ευρώ (+6,5% σε ετήσια βάση), υποβοηθούμενα από την αύξηση της αποδοτικότητας και τις χαμηλότερες τιμές εισαγωγής τσιμέντου» αναφέρουν οι αναλυτές.
Σταθερό το περιθώριο EBITDA στη νοτιοανατολική Ευρώπη
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένουμε αντίξοες συνθήκες για την ανάπτυξη της πρώτης γραμμής με τα έσοδα να μειώνονται το γ’ τρίμηνο του 2024 κατά 5% σε ετήσια βάση στα 113,4 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τις δύσκολες συγκριτικές συνθήκες τόσο στον όγκο όσο και στην τιμολόγηση σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση της κερδοφορίας θεωρείται ισχυρότερη υποβοηθούμενη από τη συνεχιζόμενη χαλάρωση του ενεργειακού κόστους και την υψηλότερη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Το περιθώριο EBITDA εκτιμάται σταθερό στο 39,9% το 3ο τρίμηνο του 2024, με τα EBITDA να διαμορφώνονται σε 45,2 εκατ. ευρώ (-5% σε ετήσια βάση).
Στην Αίγυπτο, προβλέπουμε ότι η επίδραση της υποτίμησης θα διατηρήσει την πίεση προς τα κάτω στην πρώτη γραμμή, ενώ οι όγκοι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Στην Τουρκία, από την άλλη πλευρά, οι όγκοι παραμένουν σταθεροί, καθώς οι τάσεις των κατασκευών συνεχίζονται θετικά μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα το περασμένο έτος, μετριάζοντας έτσι τον αρνητικό αντίκτυπο της Αιγύπτου στην περιοχή. Συνδυαστικά, προβλέπουμε ότι οι πωλήσεις από την αγορά της Ανατολικής Μεσογείου θα παραμείνουν αμετάβλητες το 3ο τρίμηνο του 24 σε ετήσια βάση στα 73 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 10,2 εκατ. ευρώ (16,1% σε ετήσια βάση). Κάτω από τη γραμμή EBITDA, υπολογίζουμε αποσβέσεις ύψους 36,5 εκατ. ευρώ και αναμένουμε καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 13,3 εκατ. ευρώ έναντι 13,3 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 23.Τα καθαρά κέρδη στο γ’ τρίμηνο του 2024 προβλέπονται σε 85,4 εκατ. ευρώ έναντι 86,8 εκατ. ευρώ τα αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Οι 5 λόγοι πίσω από τα 700.000 κλειστά ακίνητα
Χρηματιστήριο: Τι περιμένει η Λεωφόρος Αθηνών από τις εκλογές στις ΗΠΑ
Πυρηνική ενέργεια made in Greece: Συστάθηκε η CRETAN SMR