THEPOWERGAME
Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη, καθώς το θετικό κλίμα επέστρεψε στην περιοχή, με αρκετές σημαντικές ανακοινώσεις να βρίσκονται μπροστά μας.
Μετά από ένα ασταθές ξεκίνημα της συνεδρίασης, κατά το οποίο οι αμυντικοί τίτλοι πρωταγωνίστησαν, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 520,05 μονάδες -η καλύτερη επίδοσή του εδώ και δύο εβδομάδες- με όλους τους τομείς στο πράσινο.
Στα μεγάλα χρηματιστήρια της περιοχής, ο γερμανικός DAX είχε άνοδο 0,99% στις 19.254 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο ύψους 0,52% στις 7.560 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο άνοδο σε ποσοστό 0,65% φτάνοντας τις 8.243 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB είχε άνοδο σε ποσοστό 0,59% στις 33.933 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.741 μονάδες αυξημένος κατά 0,06%.
Οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν, σημειώνοντας άνοδο 1,3%, αντανακλώντας τα κέρδη στη Wall Street, όπου οι επενδυτές παρακολουθούν το ενδεχόμενο μιας ήπιας προσγείωσης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).
Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες σε μια ακόμη ευμετάβλητη ημέρα συναλλαγών εν μέσω μικτών αγορών Ασίας-Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον δείκτη CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας να σημειώνει πτώση 6% και τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να επεκτείνει τις απώλειές του, υποχωρώντας κατά 2,5%. Την Τρίτη, ο HSI κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων 16 ετών, κλείνοντας 9,41% χαμηλότερα.
Αυτό συνέβη καθώς οι αναλυτές αμφισβήτησαν κατά πόσον τα τελευταία μέτρα τόνωσης της Κίνας είναι επαρκή για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω μιας ύφεσης που τροφοδοτείται από την αγορά ακινήτων.
Ωστόσο, η πτώση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο και οι προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο βοήθησαν να ενισχυθούν οι παγκόσμιες αγορές αργότερα την Τετάρτη.
Στις ανακοινώσεις ευρωπαϊκών οικονομικών στοιχείων, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,4%, αυξάνοντας το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου σε πλεόνασμα 22,5 δισ. ευρώ.
Στο υπόλοιπο της εβδομάδας θα δούμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Πέμπτη και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή.
Διαβάστε επίσης
Bloomberg για ΧΑ: Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ελληνικά assets
Οι ταινίες τρόμου φέρνουν 1 δισ. ετησίως και το Χόλιγουντ τις αγαπά
Cenergy: Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης στις ΗΠΑ, έτος ορόσημο το 2027