THEPOWERGAME
Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε την Τετάρτη μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ το αμερικανικό δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι των περισσότερων νομισμάτων και σημείωσε νέο υψηλό δύο μηνών σε σχέση με ένα καλάθι ομοειδών νομισμάτων.
Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε κατά 0,8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στα 0,6086 δολάρια και σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν δύο μήνες μετά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συνοδεύτηκε από σαφή μηνύματα που υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
«Βλέπουμε αυξανόμενους βραχυπρόθεσμους αντίθετους ανέμους (για το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένης της γερακίστικης αναπροσαρμογής για τη Fed, της πιθανής γεωπολιτικής κλιμάκωσης, της μείωσης του ρίσκου εν όψει των αμερικανικών εκλογών, της εξαντλημένης δυναμικής όσον αφορά το εμπόριο και τώρα μια πιο αναθεωρητική από την αναμενόμενη RBNZ», δήλωσε ο Lenny Jin, Global FX Strategist στην HSBC.
«Η πιθανή ισχυρή δημοσιονομική τόνωση από την Κίνα αποτελεί έναν ανοδικό κίνδυνο, αλλά το δολάριο Αυστραλίας θα ωφεληθεί περισσότερο», σημείωσε.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης την έκδοση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, που αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα, τα οποία θα δείξουν τις συζητήσεις σχετικά με αυτό που εκείνη τη στιγμή φαινόταν να είναι μια επιδεινούμενη αγορά εργασίας, η οποία κατέληξε με όλους εκτός από έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής να συμφωνούν σε μια περικοπή 50 μονάδων βάσης.
Αυτό θα είναι κάπως ξεπερασμένο μετά τα ισχυρά στοιχεία της περασμένης Παρασκευής για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες που ανάγκασαν τις αγορές να αναπροσαρμόσουν τις προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων της Fed. Οι επενδυτές έχουν τώρα περίπου 85% πιθανότητα μείωσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας βάσης, αντανακλώντας μια μικρή πιθανότητα η Fed να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, έδειξε το εργαλείο FedWatch της CME.
Η έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο την Πέμπτη θα είναι το κύριο στοιχείο αυτής της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν για να δουν αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ισχυρότερη αγορά εργασίας επηρεάζει τον πληθωρισμό.
Σε υψηλό διμήνου ο δείκτης δολαρίου
Με τις αγορές να γίνονται λιγότερο σίγουρες για τις περικοπές της Fed, ενώ εξακολουθούν να βλέπουν χαλάρωση και από άλλες κεντρικές τράπεζες, ο δείκτης δολαρίου, άγγιξε το 102,7 το υψηλότερο επίπεδό του από τις 16 Αυγούστου. Τελευταία είχε αυξηθεί κατά 0,17% στο 102,64.
Το ευρώ σημείωνε πτώση 0,16% στα 1,09633 δολάρια, ενώ η λίρα σημείωνε παρόμοια πτώση στα 1,3080 δολάρια, έχοντας αγγίξει χαμηλό σχεδόν ενός μήνα.
Το δολάριο/γιεν σημείωσε άνοδο 0,23% στα 148,475 γιεν, αφού άγγιξε το υψηλό επτά εβδομάδων των 149,10 τη Δευτέρα.
Το γεν έχει πληγεί από τότε που ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shigeru Ishiba, γνωστός ως επικριτής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, εξέπληξε τις αγορές με πρόσφατες δηλώσεις του ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο Ishiba έχει ορίσει πρόωρες εκλογές για τις 27 Οκτωβρίου, πριν από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Οι προφορικές προειδοποιήσεις για ταχείες νομισματικές κινήσεις που εξέδωσαν οι ιαπωνικές αρχές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να «συγκρατήσουν περαιτέρω» το δολάριο/γιεν από την άνοδο στο εύρος των 150 μονάδων, δήλωσε ο Τσανγκ.
Διαβάστε επίσης
Πώς επιταχύνονται και μοριοδοτούνται οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Axia: Στα 27,4 ευρώ η τιμή στόχος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά το deal με Latsco
Το δίλημμα της Ιρλανδίας για τα data centers