THEPOWERGAME
Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο μπήκε ο Σεπτέμβριος στη Wall Street. Tο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ελέω της χθεσινής αργίας (Labor Day), βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, στη χειρότερη ημέρα του από το sell off της 5ης Αυγούστου. Ο Dow Jones έχασε 626 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 577 μονάδες, την ώρα που ο S&P 500 κατέβηκε 135 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη (3/9) ο βιομηχανικός δείκτης ολοκλήρωσε στις 40.936,93 μονάδες (-1,51%), ο τεχνολογικός δείκτης στις 17.136,30 μονάδες (-3,26%) και ο γενικός δείκτης στις 5.528,93 μονάδες (-2,12%). Σημειώνεται ότι ο Dow Jones έφθασε να χάνει πάνω από 700 μονάδες, λιγότερο από μία ώρα πριν ολοκληρωθούν οι συναλλαγές στη Wall Street.
Η μετοχή της Νvidia σημείωσε βουτιά έως 10% στο ταμπλό του Nasdaq, τραβώντας μαζί της και τους υπόλοιπους τίτλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών. Τελικά η μετοχή της Nvidia ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 9,53%. Στο ταμπλό του Dow Jones μόλις 6 μετοχές ολοκλήρωσαν στο πράσινο, με τους τίτλους των Intel, Boeing, Goldman Sachs και Caterpillar να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες, ήτοι 8,8%, 7,3%, 4,5% και 4,4% αντίστοιχα. Στους τομείς του γενικού δείκτη ο κλάδος της τεχνολογίας ηγήθηκε των απωλειών με πτώση 4,4%, ακολουθούμενος από τον κλάδο της ενέργειας (-2,4%) και των επικοινωνιών (-2,3%).
Η κακή ημέρα φάνηκε από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον Dow Jones να υποχωρεί πάνω από 400 μονάδες, καθώς οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τα νεότερα στοιχεία για τη μεταποίηση, τα οποία αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιθανή ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ειδικότερα:
- Ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες τον Αύγουστο, μετά το χαμηλό 8 μηνών του Ιουλίου στις 46,8 μονάδες. Είναι ο πέμπτος διαδοχικός μήνας που ο PMI παραμένει κάτω από το 50 -όριο που δείχνει συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα.
- Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,9 μονάδες τον Αύγουστο από 49,6 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global. Είχε προηγηθεί ένα ανοδικό σερί 6 μηνών.
«Η αγορά αυτήν τη στιγμή φαίνεται να αντιδρά πολύ νευρικά σε κάθε δεδομένο που έρχεται» δήλωσε ο Larry Tentarelli, στέλεχος της Blue Chip Trend Report, υπογραμμίζοντας ότι η Wall Street έχει γίνει πολύ «εξαρτώμενη από τα δεδομένα», καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ξεκινήσει η Fed τον πτωτικό κύκλο στα επιτόκια. Το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλό 23 ετών (5,25% – 5,50%), με τις «Κασσάνδρες» να μην σταματούν την κριτική στον Τζερόμ Πάουελ ότι άργησε να αποφασίσει την έναρξη της αντίστροφης διαδρομής στη νομισματική πολιτική, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για ύφεση να καραδοκεί.
Η Wall Street προερχόταν από έναν κερδοφόρο Αύγουστο, παρά το κακό ξεκίνημα με το sell off της 5ης Αυγούστου. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατάφερε να μαζέψει στη συνέχεια τις απώλειες, με τους βασικούς δείκτες να μπαίνουν ξανά σε τροχιά για νέα ρεκόρ. Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα πλέον στην «κρίσιμη» έκθεση για την απασχόληση του Αυγούστου, η οποία δημοσιεύεται την Παρασκευή. Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ θα μπουν στο μικροσκόπιο της Fed, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει την πρώτη μείωση επιτοκίων. Σημειώνεται ότι ιστορικά ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας κατά μέσο όρο για τον S&P 500 τα τελευταία 10 χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Χονδρικές τιμές ρεύματος: Γιατί “τα Βαλκάνια φλέγονται”
Ντάρεν Μητρόπουλος: Ο ομογενής που αγοράζει σπίτια “τρόπαια” στις ΗΠΑ
Πώς ο Μικιταριάν σκοπεύει να σώσει τη Νάξο από τη λειψυδρία