THEPOWERGAME
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές τη Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για ασθενέστερη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα, επιβάρυναν το κλίμα στην αγορά, ενώ οι επενδυτές επικεντρώνονται στην πρόοδο των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους προσφοράς.
Νωρίτερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 13 σεντς ή 0,2% στα 79,55 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate διολίσθησαν κατά 13 σεντς ή 0,2% στα 76,52 δολάρια το βαρέλι.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν σχεδόν 2% την περασμένη Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές μετρίασαν τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, αλλά έκλεισαν την εβδομάδα σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, αφού μια δέσμη αμερικανικών στοιχείων την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι ο πληθωρισμός μετριάζεται και οι δαπάνες λιανικής πώλησης είναι ισχυρές.
«Οι επίμονες ανησυχίες σχετικά με την αργή ζήτηση στην Κίνα οδήγησαν σε πώληση», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μιας μονάδας της Nissan Securities, προσθέτοντας ότι ένας άλλος παράγοντας ήταν το πλησιάζον τέλος της περιόδου αιχμής της οδήγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Παρόλα αυτά, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, που ενέχουν κινδύνους για την προσφορά, στηρίζουν την αγορά», είπε.
Την Πέμπτη, τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η οικονομία της έχασε δυναμική τον Ιούλιο, με τις τιμές των νέων κατοικιών να μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών, τη βιομηχανική παραγωγή να επιβραδύνεται και την ανεργία να αυξάνεται.
Αυτό έχει υποδαυλίσει τις ανησυχίες των εμπόρων σχετικά με την πτώση της ζήτησης από την Κίνα, όπου τα διυλιστήρια μείωσαν απότομα τα ποσοστά επεξεργασίας αργού τον περασμένο μήνα λόγω της χλιαρής ζήτησης καυσίμων.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Τελ Αβίβ την Κυριακή σε μια ακόμη περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά η Χαμάς δημιούργησε αμφιβολίες για την αποστολή κατηγορώντας το Ισραήλ ότι υπονομεύει τις προσπάθειές του.
Οι χώρες που μεσολαβούν -το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος- δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να μειώσουν επαρκώς τις διαφορές τους ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία σε μήνες διαπραγματεύσεων που έχουν διακοπεί, και η βία συνεχίστηκε αμείωτη στη Γάζα την Κυριακή.
Διαβάστε επίσης
Το σχέδιο για μισθούς στα 1.500 ευρώ εντός διετίας
Πώς η Τσεχία γίνεται κέντρο παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη
Φωτοβολταϊκά στις στέγες: “Ουρά” για να συνδεθούν στο δίκτυο