THEPOWERGAME
Μετά την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών που συνεισέφεραν, μεταξύ άλλων, σε αποδόσεις 138 δισ. δολαρίων στο επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας το α’ εξάμηνο του έτους, τραπεζικά στελέχη τηρούν στάση επιφυλακής για το επόμενο διάστημα μετά την πρόσφατη μαζική ρευστοποίηση θέσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής UBS, Σέρτζιο Ερμότι, είπε πως «αυτό που συνέβη στις αρχές του μήνα ήταν μια προειδοποιητική βολή για τις αγορές και πολλούς επενδυτές». Στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg διευκρίνισε πως «το μέγεθος των διακυμάνσεων θα πρέπει να παροτρύνει τον κόσμο να σκεφτεί προσεκτικά μια ζυγισμένη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων του».
Στο πλαίσιο ανακοίνωσης ισχυρότερων του αναμενόμενου κερδών της UBS για το β’ τρίμηνο, ο Ερμότι είπε πως το sell off της περασμένης εβδομάδας καταδεικνύει τον βαθμό που είναι ευάλωτο το σύστημα. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας διαγράφθηκαν 8,5 τρισ. δολάρια από τα διεθνή χρηματιστήρια λόγω φόβων πως πλησιάζει ύφεση στην αμερικανική οικονομία σε συνδυασμό με τη μαζική απομόχλευση από το φθηνό γιεν και την ανησυχία πως επενδύσεις-μαμούθ στην τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αποδώσουν άμεσα.
Αν και ένα σημαντικό μέρος των απωλειών αυτών αποκαταστάθηκε μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις, οι αγορές παραμένουν σε εγρήγορση. Τα μοντέλα ισχυρών ομίλων της Wall Street, όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan, διαβλέπουν πως υπάρχει πια ισχυρότερη πιθανότητα να παγιδευτεί σε ύφεση η αμερικανική οικονομία. Οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν πως οι φόβοι αυτοί είναι έως έναν βαθμό πρώιμοι.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μήνυμα που μεταφέρουν οι αγορές μετοχών και ομολόγων είναι πως ο κίνδυνος μιας ύφεσης ενισχύεται στο 41% από το 29% που ίσχυε τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα μοντέλα της Goldman Sachs. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται τα μοντέλα της JPMorgan, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως υπάρχει 31% πιθανότητα για να επαληθευτεί το σενάριο μιας ύφεσης από το 20% που ίσχυε τέλη Μάιου, αναφέρει το Bloomberg.
Ενθαρρύνονται, ως εκ τούτου, σενάρια για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έως τα τέλη του έτους και το 2025, με το σκεπτικό πως ένα χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα αποτρέψει την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
Η πιθανότητα αυτή ενισχύεται από την υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 2,9% τον Ιούλιο, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Είναι, σαφώς, μια ικανοποιητική έκβαση σε ότι αφορά την αποκλιμάκωση των αποτιμήσεων στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, αν και σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, όπως η στέγαση και οι μεταφορές, οι τιμές παραμένουν πεισματικά υψηλές, παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές. Με τα νέα δεδομένα, η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης από το 5,25% με 5,5% που είναι υψηλό 23 ετών.
Φόβοι για μια ύφεση στις ΗΠΑ αντανακλώνται σε διαφορετικές ομάδες περιουσιακών στοιχείων: από τα κρατικά ομόλογα μέχρι τα βιομηχανικά μέταλλα και τον χρηματιστηριακό δείκτη Russell 2000 που απαρτίζεται από μικρομεσαίες εταιρείες, αμερικανικών συμφερόντων. Στρατηγικοί επενδυτές τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης του «κλασικού χαρτοφυλακίου», με τοποθετήσεις 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα για την εξισορρόπηση του επενδυτικού κινδύνου.
«Οι αγορές μετοχών εξασφάλισαν ισχυρά κέρδη μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους» είπε ο Νικόλαϊ Τάνγκεν, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ταμείου της Νορβηγίας, το οποίο επενδύει τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Απομένει να διαπιστωθεί εάν η αμερικανική οικονομία θα προσγειωθεί ομαλά μετά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που χρειάστηκε να εφαρμόσει η Fed για να δαμάσει τον πληθωρισμό. Το επενδυτικό κλίμα, πάντως, θα παραμείνει ευάλωτο και ευμετάβλητο, με τις μετοχές να είναι εκτεθειμένες σε κραδασμούς.
Διαβάστε επίσης
Ζυμαρικά: Ισχυρή η ελληνική βιομηχανία σε μία δύσκολη συγκυρία
Πώς η Τσεχία γίνεται κέντρο παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη
Γιατί η έλλειψη εργατικού δυναμικού φρενάρει την πράσινη μετάβαση